Chceme chránit náš stát a bojovat proti ruské propagandě, tvrdí „elfové“, kteří na internetu loví „trolly“

31.10.2018 21:48

Proti internetovým trollům šířícím dezinformace a proruskou propagandu v Česku bojují desítky lidí, říkají si elfové. Kvůli bezpečnosti musejí tajit svoji totožnost. Najdou se mezi nimi lékaři, studenti, učitelé, podnikatelé, vědci, ale například i vojáci. Jeden ze zakladatelů české skupiny, která se po vzoru pobaltských republik rozhodla bojovat na internetu s takzvanými trolly, se pro server Aktuálně.cz rozhovořil o tom, o čem přesně jejich boj pojednává.

Chceme chránit náš stát a bojovat proti ruské propagandě, tvrdí „elfové“, kteří na internetu loví „trolly“
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Vysoce postavený muž ve veřejné sféře si nepřál být konkrétně jmenován. Elfové totiž pod falešnými profily vstupují do komunit na Facebooku, kde se ve velkém šíří dezinformace, a hledají jejich původce. Tímto způsobem pak mapují, jaké lži nesou řetězové e-maily a kdo za nimi stojí. To všechno dobrovolně, bezplatně, ve svém volném čase. V Česku se tato komunita teprve formuje a má několik desítek členů. Svoji totožnost tají, aby předešli ohrožení kariéry nebo výhrůžkám či útokům na své blízké.

Jejich motivací v této činnosti je prý vědomí toho, že rozdělování naší společnosti a podpora extrémů jsou záměrné. „Stojí za tím cizí zájmy a provádějí je různě motivovaní nepřátelé našich hodnot. Říkejme jim třeba trollové. Jsou zákeřní, šikovní, motivovaní, někdy i nebezpeční. Společnost, jejímž základem je svoboda, je jimi ohrožena a potřebuje chránit,“ sdělili ve svém prohlášení elfové.

„Vadím nám, že se dnes pojem vlastenectví nejen vyprázdnil, ale i převrátil. Chceme chránit náš stát a bojovat proti ruské propagandě. Jsme studenti, lékaři, učitelé, hasiči, podnikatelé, kybernetičtí specialisté, umělci, řemeslníci, vědci, policisté, vojáci,“ vysvětluje zakladatel českých elfů.

Ti nejpracovitější dobrovolníci se prý boji proti dezinformacím a trollům věnují kolem šesti hodin týdně. Působí prý v tradičním veřejném i kybernetickém prostoru. „Monitorujeme činnost nepřátel na internetu a získáváme informace o konkrétních osobách napadajících hodnoty, na nichž stojí Česká republika,“ vysvětluje jeden z elfů a dodává, že nepřátelské sítě nejen sledují, ale i aktivně podrývají.

To, že trollové placení Kremlem skutečně existují, prokázala již řada investigativních novinářů. Například finská novinářka Jessika Aro uvedla, že trollové z petrohradské farmy pracují za zhruba čtyři sta eur měsíčně. Cílem elfů nejsou lidé nešťastní, frustrovaní nebo ztracení ve složité informační společnosti. Cílem je zmapovat, kdo stojí za záměrným šířením dezinformací a proruské propagandy.

Pak mají elfové několik možností – informace o diskutujících buď zveřejní, nebo budou proti trollovi bojovat humorem a zesměšní jej ve vlastní komunitě. Případně informaci předají dál, například zpravodajským službám.

A jak na sociálních sítích vypadají trollové podporující extrémy a snažící se rozdělit společnost? Třeba prý jako pohledná žena s facebookovým jménem Dana Nováková, která má v přátelích řadu politiků včetně místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly, komunistického poslance Leo Luzara nebo osobností z dezinformační „vlastenecké scény“. Své facebookové přátele láká, aby se přidali do její skupiny „Pro nespokojené s těmi, co nám vládli a vládnou od roku 1989“. „Na první pohled jde o falešný účet. Při vyhledání profilového obrázku v Googlu hned zjistíte, že je na něm americká fitness modelka italského původu Jennifer Nicole Lee,“ upozorňuje český elf.

Podobné facebookové kontakty pak mají například i postarší lidé, kteří diskutují v proruských nebo protiuprchlických skupinách. „Je to jasné prokázání principu sociálních bublin. To, že spousta poslanců nebo jejich asistentů nemá problém přidat si očividně falešné profily do přátel a klidně s nimi i komunikuje, považujeme za ohrožení bezpečnosti státu,“ podotýká.

Mezi elfy se zapojily i některé veřejně známé osobnosti, které chtějí později odhalit svoji totožnost. I kvůli bezpečnosti a ochraně identity však elfové nepřijímají každého, kdo se přihlásí. Členem se může stát ten, koho sami osloví. „Chtěli bychom ale motivovat například studenty, aby se do našich aktivit zapojili a ulovili si své trolly,“ uvádí. Oproti pobaltským státům mají Češi prý velkou nevýhodu. Tam si většina obyvatel masivní dezinformační kampaně řízené Ruskem uvědomuje. Tady už je společnost rozdělena.

  • Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …