Chystá se summit, o kterém se moc nemluví. Ale může psát historii

20.07.2018 20:30

Analytička Veronika Sušová-Salminen se na webu CasopisArgument.cz rozepsala o nadcházejícím summitu BRICSu. Podle ní je summit v současném měnícím se světě příležitostí nejen pro Brazíli.

Chystá se summit, o kterém se moc nemluví. Ale může psát historii
Foto: Vít Hassan
Popisek: V. Sušová-Salminen na debatě: "Rusofobie-antisemitismus 21. století?"

„Třetí a poslední summit skupiny BRICS by mohl mít pro brazilského prezidenta Michela Temera největší význam, míní odborník na mezinárodní vztahy a autor knihy o BRICSu Oliver Stuenkel pro Americas Quaterly,“ píše úvodem Sušová-Salminen a dodává, že summit se bude konat ve dnech 25. až 27. července v jihoafrickém Johannesburgu. „Skupina se setká v době, kdy panuje velká nejistota kolem globálního ekonomického pořádku. Navíc tu jsou pochybnosti o tom, zda Západ dokáže ještě definovat agendu pro světovou politiku. To dává příležitost BRICSu nastoupit do prominentnější role,“ zmínila Sušová-Salminen. 

Následně dodala, že summit skupiny G7, jenž se konal před nedávnem, je dobrou ukázkou současného stavu. „V kontextu velké globální změny a v mocenském vakuu mohou země BRICSu najít větší shodu než ty nejvyspělejší ekonomiky světa, připomíná autor,“ dodává dále k Stuenkelovým slovům Sušová-Salminen. 

„Kritici BRICSu poukazují na to, že skupina je příliš vnitřně odlišná na to, aby mohla spolupracovat smysluplně. Jenže navzdory očekáváním a rozdílům BRICS prošel poměrně impresivním procesem institucionalizace. Je tu společná rozvojová banka, deset meziministerských platforem pro jednání a iniciativy jako blízká spolupráce s MMF nebo v oblasti boje proti terorismu. To jsou ukázky fungujícího multilateralismu, který Trump likviduje,“ dodala Sušová-Salminen a vyjmenovala i důvody, proč by měl BRICS podporovat další spolupráci mezi členy. 

„Brazílie není přímo dotčena Trumpovou zahraničněpolitickou revolucí ve srovnání se zeměmi, jako jsou Německo nebo Mexiko, ale jsou zde jasné známky toho, že Trumpova politika ohrožuje brazilské hospodářské zájmy. Například cla na ocel se už Brazílie dotkla, ale dále budou mít dopady i jinak: EU zřejmě omezí svoje vývozy a ocel pro americký trh zaplaví ten evropský. Výsledky jednání s EU ohledně obchodu jsou nejisté, ale země BRICSu obchodují relativně dobře. I když je pravda, že Brazílii rozzuřila Čína, která nyní zavedla cla na brazilská kuřata,“ sdělila dále s tím, že státy BRICSu se alespoň nesnaží podkopávat současný obchodní systém.

Původní text ZDE

„V nejhorším případě se USA podaří vyvolat obchodní válku. V každém případě ale globalizace bude pokračovat i bez USA a Brazílie nemá na výběr než pokračovat v obchodování se členy BRICSu, hlavně s Čínou,“ zmínila analytička. 

„Brazílie nepřináší skoro žádné myšlenky do seskupení, které je velmi potřebuje. Kupříkladu pohled Brazílie na rostoucí vliv Číny a Latinské Ameriky je do značné míry otázkou spokojenosti. V soukromí pak brazilští diplomaté mluví o tom, že Peking není ochoten využít BRICS v diskuzi o urgentních otázkách jako krize ve Venezuele či strach z nerovných podmínek pro obchod s Čínou. Budoucí brazilský prezident by měl pro summit v roce 2019, který se bude konat v Brazílii, trvat na tom, aby diskuze o těchto problémech proběhla v rámci formátu BRICS,“ uzavřela Sušová-Salminen se slovy, že Brazílie by měla využít svoje privilegované postavení ve skupině k tomu, aby nově utvořila svoje vztahy k Číně tak, aby sloužily brazilským zájmům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…