Co může Západ nabídnout, hodnoty? Žádné nemá. A zbytek také ne. Jan Veleba v ráži

27.10.2023 9:03 | Reportáž

„Česká republika není potravinově soběstačná, vládě tato skutečnost nevadí, naopak,“ říká ve svém komentáři exprezident Agrární komory Jan Veleba. Mluví o povinně neobdělané půdě a vysvětluje, k čemu přispěl dovoz ukrajinského obilí. „Cena českého obilí jako za Husáka. Přitom ceny vstupů se zvýšily zhruba o 1000 %,“ upozorňuje. Cituje Václava Klause i Petra Blahynku z JZD Slušovice. A vzkaz od Agrární komory? „Nestačí fotografie v obilí. Vraťme velkou ručičku hodin před dvanáctou.“

Co může Západ nabídnout, hodnoty? Žádné nemá. A zbytek také ne. Jan Veleba v ráži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Generace lidí, kterým stačí být 24 hodin denně on-line…

Motto: „Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má bejt to, co je, a ne co není, jak tomu v mnoha případech je“.
Proč jsem si zvolil ono moudro Jana Wericha? Jednoduše proto, že se s ním celý život ztotožňuji a snažím se podle něho chovat. Zvláště pak v mezních situacích. Pro pochopení mé dnešní úvahy, kterou svěřuji Parlamentním listům, dovolte ještě citovat z cestopisu Ernesta Hemingwaye, nositele Nobelovy ceny za literaturu Zelené pahorky africké – „Muž, který jedinkrát v životě opravdově miloval ženu a zemi, prožil výjimečné štěstí a je lhostejné, zemře-li potom“.
Jistě, mnozí řeknou a co tím chtěl básník říct? Odpověď je jednoduchá na pochopení a složitá na vysvětlení v kontextu dnešní doby, respektive hodnot Západu. Předložím čtenáři tohoto svobodného média závěry, ke kterým jsem dospěl denním studiem metodou zúčastněného výzkumu, který nás učili na brněnské sociologii u profesora Iva Možného, pozdějšího rektora.
Tak za prvé – západní společnost je v hluboké krizi a žádné skutečné hodnoty nemůže světu nabídnout, protože je nemá.
Za druhé – západní společnost nemá svoji identitu, mimo promile politiků, poslanců, úředníků a služebníků unii, které spojuje pocit moci a přístup k majetku.
Za třetí – rozšířila se autocenzura, zejména ve veřejném prostoru, ale i v pracovních kolektivech a jako novum ve srovnání před listopadem 1989 postupuje do rodin a rozděluje je. To je pro zdravý vývoj společnosti opravdu velký problém. Nová generace si neutváří vzorce jednání podle svých rodičů a prarodičů, stejně tak klesá vliv školy a přijímání vzorů z historie.
Za čtvrté – zásadním způsobem roste vliv elektronické komunikace, která nerozlišuje hranice uvnitř kontinentu, a dokonce ani hranice kontinentů a rovněž má svůj podíl na ztrátě identity.
Sečteno a podtrženo, roste generace svým způsobem umělých, naprogramovaných lidí, kterým stačí být 24 hodin denně on-line. To znamená mobil, který je informačně zcela ovládne. Tento proces pohlcuje především mladé lidi, ale vlastně všechny věkové vrstvy. Je obtížné domyslet, co se stane, až se přidá umělá inteligence a její majitelé. Jak uvedl na setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově Petr Blahynka, bývalý spolupracovník Františka Čuby z legendárního JZD Slušovice: „Dnes skupina zhruba dvou tisíc lidí vlastní 60 procent majetku celého světa.“ Ale na zemi žije 8 miliard lidí a z nich neznatelný podíl, co do počtu vzato na poměry naší republiky malý městys, si s nimi, s celou planetou Země, může dělat v podstatě co libo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hůe, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHůe , 27.10.2023 11:43:41
Těch západních hodnot se nikdo nenají! Po Madarsku a Slovensku se probudili i Bulhaři a vracejí se k odběru levného Ruského plynu! Ten Fialový hnus nás bude dusit dále tím Americkým!

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…