Co se děje v Rusku? Tři „náhlá“ úmrtí prominentů během pár hodin

26.12.2022 23:13

Kolem Vánoc se opět objevila série úmrtí prominentních Rusů. Mezi zemřelými je jeden z nejbohatších ruských poslanců a výrobce masných výrobků, Pavel Antov, jenž měl podle ruské oficiální verze spáchat sebevraždu pádem z okna indického hotelu, kde byl na dovolené. Smrti Antova, jenž na sebe v tomto roce upozornil kritikou ruského bombardování Ukrajiny, pak předcházelo úmrtí generálního ředitele petrohradských loděnic Buzakova či bývalého vrchního velitele ruských pozemních sil Alexeje Maslova.

Co se děje v Rusku? Tři „náhlá“ úmrtí prominentů během pár hodin
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Jeden z nejbohatších ruských poslanců, Pavel Antov, zemřel poté, co vypadl z okna z třetího patra hotelu v Rayagadě v indickém státě Odiša.

Jak poznamenal server Daily Mail, který o smrti Antova informoval, poslanec, jenž působil v zákonodárném sboru Vladimirské oblasti, v červnu kritizoval válku na Ukrajině a útoky na Kyjev označil za teror.

„Z trosek byla vytažena dívka, jejíž otec zřejmě zemřel. Matku se snaží vytáhnout jeřáb – je uvězněná pod deskou. Popravdě řečeno, je nesmírně těžké nazvat to jinak než terorem,“ komentoval politik v červnu jeden z mnoha ruských útoků na Ukrajině. Zpráva byla následně smazána a Antov začal tvrdit, že šlo o „následek technické chyby“ a že je Putinovým příznivcem.

Dva dny před smrtí Antova navíc zemřel i jeho spolucestující, jedenašedesátiletý podnikatel Vladimir Bydanov, jenž byl nalezen mrtvý v hotelovém pokoji. Zatímco úmrtí Bydanova ruské úřady připsali alkoholu, Antov měl podle nich spáchat sebevraždu, jelikož byl prý zdrcen smrtí svého přítele.

Nebyla to jediná smrt významné špičky ruského byznysu. Agentura TASS s odvoláním na petrohradskou Admiralitní loděnici, jež vyrábí válečná plavidla a ponorky pro ruské ministerstvo obrany, oznámila úmrtí Alexandra Buzakova, jenž působil coby generální ředitel loděnic.

Ruská agentura TASS informuje, že Buzakov, zemřel „předčasně a tragicky“, okolnosti jeho smrti ale neupřesňuje.

Buzakovovo úmrtí pak předcházelo skonu bývalého vrchního velitele ruských pozemních sil Alexeje Maslova, jenž zemřel náhle v neděli v moskevské nemocnici. I v tomto případě je příčina úmrtí neznámá. O úmrtí informoval zpravodajský kanál Nexta.

Od počátku války na Ukrajině v Rusku už několikrát zemřeli tamní oligarchové či miliardáři za nejasných okolností, přičemž je většinou ruskými úřady uváděno, že šlo o „nešťastné náhody“ či „sebevraždy“.

Mezi dosti nejasná úmrtí špiček ruské politiky a byznysu patřila v tomto roce například smrt bývalého viceprezidenta Gazprombanky Vladislava Avajeva, jenž byl v dubnu nalezen mrtvý ve svém moskevském bytě. Podle ruské oficiální verze nejprve zabil svou manželku a dceru a následně spáchal sebevraždu.

Že by něčeho takového byl Avajev schopný, však rozporoval například Igor Volobujev, taktéž bývalý viceprezident Gazprombanky, jenž z Ruska utekl a rozhodl se v prvních dnech války posílit kyjevskou domobranu. „Nevěřím, že mohl zabít ženu a dceru. Myslím, že to bylo zinscenované,“ vyjádřil se pro ruský server The Insider.

Spekulace se objevovaly i v květnu, kdy zemřel bývalý vysoce postavený manažer ropného koncernu Lukoil Alexander Subbotin, či po smrti předsedy správní rady Lukoilu Ravila Maganovova, jenž měl podle ruských oficiálních informací vypadnout z okna nemocnice v Moskvě, kde byl na ošetření.

V září byl pak na Kljazminské přehradě u Moskvy nalezen zastřelený padesátiletý podnikatel Alexandr Fertov, nejvyšší manažer ruské železniční společnosti Digital Logistics Pavel Pčelnikov, jenž měl spáchat sebevraždu, či generální ředitel státního podniku Rozvoje Dálného východu a Arktidy (KRDV) Ivan Pečorin, jenž měl vypadnout z lodi.

Předtím již 25. února byl nedaleko Petrohradu nalezen oběšený a zmlácený náměstek ředitele pro podnikovou bezpečnost a lidské zdroje největší ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexandr Ťjuljakov či ředitel dopravního oddělení Gazprom Investu Leonid Šulman, jehož tělo bylo nalezené s hlubokými řeznými ranami. Když jej na konci ledna objevili, pochybnostem se nebránili ani samotní ruští policisté, kteří rozporovali pravost Šulmanova dopisu na rozloučenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…