Cukrátko pro Petra Fialu. Ale i vztek. Vyšla pravda o jeho ODS

05.08.2021 7:54 | Ze sítí

Proč se koalice SPOLU nevymezuje více proti koalici Pirátů a STANu? Pokud jste si kladli tuto otázku, Petr Fiala na ni dal odpověď. Je to prý kvůli tomu, že „Piráti jsou soupeři, ne nepřátelé". „Pokud uspějeme, jsme připraveni spolupracovat tak, aby z toho měli prospěch občané," říká Fiala. A zatímco někteří političtí komentátoři jako exbrankář Dominik Hašek Fialu chválili, na sítích názory zdaleka tak jednoznačné nebyly.

Cukrátko pro Petra Fialu. Ale i vztek. Vyšla pravda o jeho ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí
V předvolební kampani se do sebe na internetu nejednou pustili příznivci koalice SPOLU a koalice Pirátů a Starostů, občas i dost nesmiřitelně. Ovšem nyní do těchto hádek zasáhl předseda ODS Petr Fiala, který včera večer zveřejnil tento příspěvek, ve kterém objasňuje, proč se SPOLU více nevymezuje proti Pirátům.

„Naším hlavním cílem je ve volbách porazit Andreje Babiše, zabránit vládě populistů a přinést do české politiky konečně tolik potřebnou změnu," tvrdí předseda ODS. Uznává, že s koalicí vedenou Piráty je řada věcí rozděluje, např. názory na výši daní, ochranu soukromí nebo přístup k NATO a k Bruselu.

„Ale současně jsme si vědomi, že voliči od nás čekají změnu poměrů v zemi. Pokud uspějeme, jsme připraveni spolupracovat tak, aby z toho měli prospěch občané," říká Fiala a dodává, že chce vyhrát podzimní volby a sestavit takovou vládu, „která posune Českou republiku kupředu a bude ctít hodnoty svobody a demokracie".

Reakce jsou smíšené. Fialu už pochválili politický geograf Michael Romancov a komentátor Alexandr Mitrofanov.

Vyjádřil se také bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, když komentoval příspěvek Ondřeje Škody, který si povzdechl, že Fiala chce porazit Babiše a nikoliv vyhrát volby. „Ano, porazit Babiše je daleko podstatnější, než vyhrát volby. Vyhrát volby a nemít šanci složit koalici (a Babiš ano) je prohra. I když nejsem PF vyloženě fanda, tak tento přístup je týmový a za mě palec nahoru."

„Tak on bohatě stačí profesionální parazit Jan Zahradil, který zvládá střídavě kopat do Pirátů i do vlastní koalice. Takže ne, vymezovat se vůči Pirátům fakt nemusíte a ani se to od vás neočekává," souhlasil kavárník Lukáš Valenta a příspěvků, které považovaly Jana Zahradila za hlavního škůdce koalice SPOLU, bylo více.

„Já zaznamenávám spíš spoustu dotazů, proč si s Piráty navzájem okopáváte kotníky, a proč raději neděláte předvolební kampaň, abyste porazili Babiše," ozval se spisovatel Bohdan Dlouhý.

Na Facebooku byl příspěvek hodnocen relativně kladně, což si tým Petra Fialy pochvaloval.

Fialova slova podpořil také Hayato Okamura, člen KDU-ČSL: „Za porážku populistů a extremistů, kteří nás tahají někam na Východ, nyní bojujeme. Věřím, že po těchto volbách vznikne široká demokratická koalice. O to my kandidáti SPOLU usilujeme a společně s mnoha občany a voliči nyní zápasíme."

Ovšem radost nebyla univerzální. „Vy se hlavně vůči Pirátům nevymezujete, protože je milujete a doufáte, že vám po volbách hodí nějakou kost. Tak jen pozor, aby nebyla z TNT, soudruzi," varoval mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka. Ironicky si také přisadil analytik Petr Markvart: „Věřím, že tento 'zásadový' postoj se bude konzervativním voličům ODS líbit. Představa, že budete po volbách spolupracovat s levičáckými šílenci, je jistě musí naplňovat nadšením."

„Není nad to bojovat minulé bitvy a jejich jménem podporovat nové zlo. Každý, kdo by chtěl jakkoliv přímo nebo nepřímo spolupracovat s Piráty, se stane Fierlingerem naší doby a stává se nevolitelným pro konzervativní pravicové voliče. V případě námořních lupičů se jedná o zcela antisystémovou, ultralevicovou stranu, která pod rouškou 'pokroku' přináší rozvrat a chaos do našeho společenského a ekonomického řádu. Soudný člověk nemůže připustit, aby se kdykoliv dostali k moci," mínil Pavel Kubin.

Podobně uvažoval Ondřej Černík. „Tak to je u Vás něco špatně. Vlastně tím asi předem naznačujete, že si po volbách umíte představit spolupráci s Piráty, kteří jsou po současné vládě největším zlem. Nerad to říkám, ale ODS bohužel přestává být pro normálně uvažující lidi volitelná," vzkázal pod Fialovým příspěvkem.

„Koukám, že se vymezujete k Pirátskému programu, s tím že ODS nesouhlasí, ale na závěr píšete, že spolupráci po volbách nevylučujete. Takže uklidňujete voliče SPOLU, že s Piráty ne a ne! Ale na závěr píšete, abyste Piráty neurazil, tak po volbách, snad ano. Tak vidím váš článek jako volič ODS a to není dobré," zhodnotil Fialovo prohlášení Václav Martínek.

A ani co se týče voličů Pirátů si Fiala úplně nepolepšil. „Dobře umíte manipulovat. Možná by se dalo zeptat se Pirátů, jak jim se líbí vaše levicové návrhy, z kterých budou těžit developeři, třeba 10 % hypotéky, atd. Vy jen tasíte lži a mýty. Piráti nemají výhrady vůči NATO a nechtějí víc pravomocí do Bruselu, ale do Štrasburku, kde, jak dobře víte, sídlí Evropský parlament složený z poslanců z členských zemí. Přestaňte takhle okatě lhát. Stejně tak jako ta podoba daní, Piráti nic lidem zvyšovat nechtěj. Vlastně kopete do Pirátů a tváříte se jako milius. Takhle premiér nebudete, to je slizký a všichni to viděj," vzkazoval Martin Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…