Čunek boduje, je nejpopulárnějším hejtmanem. Všechny ženy ANO převyšuje primátorka Krnáčová

18.12.2016 16:00

Vůbec prvnímu měření oblíbenosti hejtmanů po říjnových krajských volbách dominuje podle agentury Phoenix research zástupce Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Druhé místo opanoval staronový jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Bronzovou příčku popularity obsadil rovněž staronový hejtman za Starosty Martin Půta (STAN), z Libereckého kraje.

Čunek boduje, je nejpopulárnějším hejtmanem. Všechny ženy ANO převyšuje primátorka Krnáčová
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Senátor Jiří Čunek v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

Výzkum provedl Phoenix research on-line ve dnech 20. října až 15. prosince 1016 na počtu více jak tisícovky respondentů. Za první trojicí nejoblíbenějších krajských politiků se umístil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), následovaný primátorkou hlavního města Prahy Adrianou Krnáčovou (ANO) a šéfem kraje Vysočina Jiřím Běhounkem (nestr. za ČSSD). Sedmé místo v popularitě regionálních politiků získal nový hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD), následovaný předákem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem (ANO).

Devátou pozici v oblibě získala hejtmanka největšího kraje v republice, středočeská Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), následovaná ústeckým hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem (KSČM) a hejtmankou nejzápadnějšího českého kraje, karlovarskou Janou Vildumetzovou (ANO).

Poslední tři místa v naměřené popularitě, odvislé od znalosti předáků jednotlivých regionů, uzavírá hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (nestr. za ANO), olomoucký hejtman Oto Košta (nestr. za ANO) a královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Všechny tři zmíněné hejtmany spojuje velmi podobná míra popularity a poměrně vysoká dosavadní neznalost jejich jména.

Doplňme, že podle ČT své stoupence z předchozích voleb v letošních krajských volbách nedokázala přilákat především TOP 09. Ostatní strany si udržely vesměs kolem poloviny ze svých bývalých voličů. V případě hnutí ANO ale část pravicových podporovatelů nahradili levicoví. K podpoře konkrétní strany či hnutí vedl letos voliče program, zásadní dopad ale měla i činnost těchto uskupení na celostátní úrovni.
 
Kdo rozhodl o tom, že ANO bude mít pro další čtyři roky nejsilnější pozici v devíti krajích, zatímco ČSSD jen ve dvou a KDU-ČSL a SLK v jednom, je už jasné. O miliardách pro místní nemocnice, silnice či veřejnou dopravu rozhodlo 34,8 procenta oprávněných voličů. Jiná otázka však je, proč tak volili.
 
 
Podle průzkumu agentury Median provedeného na vzorku více než dvou tisíc lidí a vztaženého k výsledkům voleb měl největší význam program konkrétních stran v jednotlivých krajích. Za zásadní faktor ho považovala polovina respondentů. Jen o trochu menší důraz ale kladli voliči i na celostátní činnost stran a zajímali se i o osobnosti na kandidátce. Naopak jen 30 procent dotázaných motivovaly ke konkrétní volbě především kauzy a témata poslední doby, jako je Čapí hnízdo nebo policejní reforma.

Politolog Tomáš Lebeda je přitom přesvědčen, že levicoví voliči se k ANO uchýlili i přesto, že nedělá levicovou politiku. „Ale byl bych opatrný. Bavíme se o situaci za účasti 34 procent lidí se ziskem strany kolem 21 procent. Hodnotit podle toho, jakou je stranou, se mi zdá příliš odvážné,“ dodal v rámci povolebního vysílání České televize.

Celý průzkum je k dispozici ZDE

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…