Děsí mě, co se děje po Hermanově odvolání, přiznala Šustrová v ČT

25.04.2013 21:03

Tématem čtvrtečního Hyde Parku byl spor kolem vedení Ústavu pro studium totalitních režimů. Hosté byli dva – odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman a šéfka Rady ÚSTR Petruška Šustrová. Neshodli se vůbec na ničem.

Děsí mě, co se děje po Hermanově odvolání, přiznala Šustrová v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petruška Šustrová

„Rada dospěla k názoru, že pak Herman neřídí tuto instituci tak, jak by si Rada přála. A to, co nastalo po jeho odvolání, mě děsí,“ odpověděla na první otázku Šustrová. „Všechny plány činnosti Rada ÚSTR schvalovala, Senát je bral na vědomí. Je pravda, že paní Šustrová měla názory vždycky jiné než většina, ale Rada je kolektivní orgán,“ odmítl Herman.

Zděšená Rada ÚSTR

Šustrová se Hermanovi omluvila za slova o tom, že nový ředitel by měl z ÚSTR vymést špínu. Ten se pozastavil také nad tím, že do prosince 2012 bylo jeho vedení v pořádku, nikdo jej nekritizoval a dostával odměny. „Nová Rada ÚSTR byla zvolena proto, aby mě odvolala,“ prohlásil.

Herman zdůraznil, že nejde o jeho post, ale o budoucnost země a její směřování. Se Šustrovou se neshodl ani na tom, co se v ústavu doposud povedlo. Ona sama tvrdila, že ani navázání spolupráce se zahraničními institucemi se mu nepodařilo, ač to on sám považuj za svůj úspěch.

Šustrová zkritizovala Hermana např. za zvýšení platů zaměstnancům. „Rada byla zděšena,“ uvedla s tím, že na konci roku kvůli tomu na platy nebude. „Já nevím, jak na tato čísla paní ředitelka přišla,“ okomentoval Herman. „Ty peníze ta prostě nejsou,“ usmívala se Šustrová.

Herman také označil za nesmysl tvrzení, že se nedařilo efektivně digitalizovat materiály. „Nikdy tam žádné problémy shledány nebyly, těch 30 milionů digitalizovaných stránek mluví samo za sebe,“ poznamenal odvolaný ředitel. Šustrová ale tvrdí, že lidé k materiálům nemají přístup.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…