Desítky demonstrantů žádaly v Praze humánní přístup k civilistům v Aleppu

12.12.2016 21:22

Zhruba stovka účastníků podvečerní demonstrace na podporu severosyrského Halabu (Aleppa) na Jungmannově náměstí v Praze vyzvala světové politiky, aby vyžadovali po režimu Bašára Asada humánní přístup k civilistům ve městě. Příslušníci syrské komunity v Praze se bojí, že režim v Halabu potlačí své kritiky. Lidé tam už umírali při bombardování. Účastníci demonstrace se obávají, že světové společenství přehlédne zločiny proti lidskosti, podobně jako se tomu stalo například v bývalé Jugoslávii či v Čečensku.

Desítky demonstrantů žádaly v Praze humánní přístup k civilistům v Aleppu
Foto: Archiv TN
Popisek: V ulicích Aleppa

Výzvu, aby politici žádali po Asadovi humánní přístup k civilistům v Halabu i dalších částech Sýrie, vyslovila novinářka Tereza Engelová. Lidé přišli už na třetí setkání na podporu Halabu s transparenty „Mír Aleppu“ a se svíčkami. Řečníci vyjadřovali zklamání nad tím, že nad místem konfliktu nebyla vytvořena bezletová zóna a nebyly vytyčeny humanitární koridory.

Dnes boje o historické město zřejmě vrcholily, povstalci se podle opozičních představitelů stáhli ze všech šesti dosud ovládaných důležitých čtvrtí a Rusko, které Asada podporuje, oznámilo, že syrská armáda ovládá 95 procent města.

Nepřehledné boje mezi syrskou armádou, takzvaným Islámským státem a protirežimními povstalci si už vyžádaly tisíce civilních obětí. Podle zpráv OSN Asadova armáda i islamisté používali také chemické zbraně. Zatímco Rusko stojí na straně Asada, Spojené státy podporují umírněnou opozici.

Do země dnes odcestovala s humanitární pomocí skupina českých poslanců, v Sýrii budou jednat s představiteli parlamentu a přijme je také ministr zahraničí Valíd Mualim. Proti cestě protestovali poslanci pravicové opozice, nelíbí se ani představitelům koaliční KDU-ČSL. Podle nich oficiální setkání legitimizuje režim Bašára Asada.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…