Dobeš: Odborářská stávka je absurdní, já jsem jediný pravý odborář

02.12.2011 15:25

Odborářská stávka kvůli změnám v učitelských platech je absurdní, míní ministr školství Josef Dobeš (VV). Zrušení takzvaného věkového automatu, podle nějž měli učitelé s léty praxe nárok na zvyšující se plat, prý kantory nijak neohrozí. Zájmy učitelů prý hájí jen on sám, dodal a připomněl, že pedagogům se bude už druhým rokem zvyšovat plat. Školské odbory dnes vyhlásily na 7. prosince stávku, bojí se toho, že by o zařazení do platové stupnice rozhodoval ředitel školy.

Dobeš: Odborářská stávka je absurdní, já jsem jediný pravý odborář

"Chtěl bych, aby odboráři konečně hájili skutečné zájmy učitelů. Když se objevil problém s azbestem ve školách, neslyšel jsem jediného odboráře, že by mě na to upozornil, když jsem se dozvěděl o problému učitelů propuštěných přes prázdniny, nikde jsem nezaslechl jediný protest odborářů, když jsem zjistil, že má být propuštěna učitelka za svůj projev v televizi, žádný odborář se jí nezastal. Někdy mám pocit, že jediným odborářem v České republice jsem já, který hodlá tyto kauzy řešit," zlobí se Dobeš.

Šéfovi školských odborů Františku Dobšíkovi prý také řekl, že vyzve ředitele škol dopisem, aby možnosti přeřazovat učitele v platových stupnicích využívali pouze zřídka, nejlépe jen při zvednutí tarifu a přidání peněz.

Znevýhodnění pro zkušené učitele

Na učitelské platy šly tento rok 2,1 miliardy navíc, v příštím roce budou přidány do tarifů čtyři miliardy. Od ledna by se měly kantorům zvednout platy o 500 až 1500 korun.

Odborům ale vadí, že chystané vládní nařízení o mzdách bere zkušeným učitelům jistotu, že za odpracovanou dobu a "odsloužená léta" dostanou určitý plat. Starších pedagogů je totiž většina. Podle statistik je více než polovina učitelek ve věku 46 let a starších. Z učitelů-mužů je jich dokonce 27 procent starších 56 let. Proto odbory vyhlásily na 7. prosince stávku, školy se otevřou až od 09:00.

Čtěte více:

Školské odbory budou 7. prosince protestovat kvůli platům

Školské odbory budou jednat s Dobešem. Zvažují stávku

Školské odbory: Pane ministře Dobeši, vzdejte se funkce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cíllí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cíllí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…