Jaderné zbraně a Evropa jako velmoc. Macron perlil

28.04.2024 20:45

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona by měla Evropa začít jednat o své obraně za pomoci jaderných zbraní. „Položme vše na stůl a uvidíme, co nás skutečně věrohodně ochrání,“ řekl Macron s tím, že bychom při sestavování evropské obranné strategie jaderné zbraně neměli opomenout. Francie je dle něj „připravena více přispět k obraně Evropy“.

Jaderné zbraně a Evropa jako velmoc. Macron perlil
Foto: FCB
Popisek: Emmanuel Macron

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27081 lidí
Že je Macron připraven „otevřít debatu“ o evropské jaderné obraně si povšiml po sobotním rozhovoru francouzského prezidenta server Euractiv.com. Ve své řeči Macron podle agentury AFP a Euractivu opět – stejně jako v řadě předchozích projevů v nedávné době – zdůrazňoval potřebu evropské obranné strategie a jaderné zbraně zmínil jako jednu z možností.

„Jsem připraven zahájit tuto debatu, která musí zahrnovat protiraketovou obranu, zbraně dlouhého doletu a jaderné zbraně pro ty, kteří je mají nebo kteří hostí americkou jadernou výzbroj,“ řekl francouzský prezident v rozhovoru pro regionální tiskovou skupinu EBRA. „Položme vše na stůl a uvidíme, co nás skutečně věrohodně ochrání,“ dodal Macron během své návštěvy Štrasburku.

Francie, která jako jediná země v Evropské unii vlastní jaderné zbraně, si dle něj „zachová svou specifičnost, ale je připravena více přispět k obraně Evropy“.

Francouzský prezident o naléhavé nutnosti posílení obrany kontinentu hovořil už ve čtvrtečním projevu před studenty pařížské Sorbonnské univerzity, přičemž varoval, že Evropa čelí existenční hrozbě ze strany ruské agrese a zdůraznil také nutnost provést zásadní obchodní a hospodářské reformy, aby nadále mohla konkurovat Číně a USA.

Macron podle agentury AP v téměř dvouhodinovém projevu řekl, že kontinent je rozdělený a „příliš pomalý a málo ambiciózní“ v době, kdy se „27členná Evropská unie musí stát velmocí“, bránit své vlastní hranice a mluvit jedním hlasem, pokud chce přežít a prosperovat. „Naše dnešní Evropa je smrtelná,“ upozornil s tím, že se právě dnes „Evropa nachází mezi válkou a mírem“.

Agentura Reuters si všímá, že Macron apeluje taktéž k rychlejšímu zbrojení. „Musíme vyrábět více, musíme vyrábět rychleji a musíme vyrábět jako Evropané,“ prohlásil.

Projev francouzského lídra následně ocenil německý kancléř Olaf Scholz, jenž pronesl, že „Francie a Německo chtějí, ať je Evropa silná“ a Macronův projev dle něj „obsahuje dobré nápady, jak toho můžeme dosáhnout“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …