Dohnalovy byty: V září již třetí soud

11.08.2012 12:59

Obvodní soud pro Prahu 7 se počátkem září začne již potřetí zabývat případem bývalého prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala, který čelí obžalobě z využívání nepřiměřeně luxusních bytů za peníze státu.

Dohnalovy byty: V září již třetí soud
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Soud již dvakrát Dohnala osvobodil, odvolací senát oba rozsudky zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Státní zástupce muže viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kauzu bude i nadále řešit soudkyně Iva Fialová. Jednání nařídila na 3. září, vyplývá z údajů na justičním webu. Dohnal však byl již pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Musel proto odejít z čela NKÚ.

Nehospodárné využívání peněz

V době, kdy byl šéfem úřadu, měl Dohnal od státu podle zákona nárok na přiměřené bydlení. Podle státního zástupce si vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. NKÚ za tyto nemovitosti platil skoro 76.000 korun měsíčně. Podle žalobce nájemné převyšovalo přiměřenou částku, a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze. Dohnalovi hrozí v kauze kvůli údajné škodě ve výši minimálně 1,1 milionu korun až pětileté vězení.

Soudkyně při odůvodnění osvobozujícího verdiktu uvedla, že byty sjednávali pracovníci úřadu, jejich šéf nevyvíjel ohledně jejich parametrů či vybavení žádnou zvláštní iniciativu. Smlouvy se pak podle ní pohybovaly v rámci rozpočtu schváleného Poslaneckou sněmovnou. Soudkyně uznala také argumenty obhajoby, podle které byly byty přiměřené vzhledem k tomu, jak bydlí někteří další ústavní činitelé.

Její vysvětlení však odvolací senát odmítl. Podle něj musel bývalý prezident NKÚ vědět, že náklady na jeho bydlení ve vybraných nemovitostech budou značně vysoké. Mohl si prý vybrat reprezentativní bydlení, které by nebylo tak drahé. Úřad také prý zcela pominul možnost hledat pro Dohnala byty ve vlastnictví státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…