Držte si peněženky! V tomto stavu je česká ekonomika. Máte úspory? Víme, kam je „uklidit“

17.02.2021 18:45

Česká ekonomika zažívá turbulentní časy. Zatímco koruna posiluje a její nákup už investorům radí i slavná Bank of America, český spotřebitel na vlastní kůži pociťuje každodenní zdražování základních potravin. O tom se může přesvědčit každý, kdo si v poslední době kupoval třeba vejce, zeleninu nebo nějaký alkohol. A státní kasa mezitím směřuje k rekordnímu schodku i k rekordnímu zadlužení. Ti, kteří mají významné úspory, tak v obavách z inflace přemýšlejí, kam své peníze uklidit. Nejčastěji se k tomu nabízejí nemovitosti, objevují se ale i alternativy, například investice do kryptoměn.

Držte si peněženky! V tomto stavu je česká ekonomika. Máte úspory? Víme, kam je „uklidit“
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Velkým tématem je v dnešní době česká koruna. Ta totiž posiluje opět tempem, které zavdává spekulacím o možném lámání historických rekordů. Vůči dolaru je nyní koruna takřka na tříletém maximu, když jeden dolar vyjde na zhruba 21,4 české koruny. Naše národní měna tak přitahuje také pozornost zahraničních investorů. „Bank of America, druhá největší banka v USA, radí svým klientům nakupovat české koruny,“ informuje ekonom Lukáš Kovanda.

Případné další zhoršení ekonomické situace by pak hrálo do karet predikci Bank of America. „Její nové doporučení vychází z obavy z výrazného letošního zdražení přepravních nákladů, ropy i potravin. Má k němu dojít v celosvětovém měřítku, ale právě země typu České republiky mohou být zasaženy opravdu zásadně. To přiměje centrální banky, v tuzemském případě Českou národní banku, aby rychleji zvyšovala své základní úrokové sazby. Jejich růst pak zatraktivní korunu v očích mezinárodních investorů, neboť korunové úložky budou úročeny ještě atraktivněji než doposud například v porovnání s úložkami eurovými. V eurozóně inflace není tak výrazná jako v ČR,“ vysvětluje Kovanda. Zároveň ale přidává varování ohledně státní kasy.

Anketa

Skončí letošní ,,covidová zima" celonárodní tragédií?

76%
24%
hlasovalo: 5499 lidí
Státní rozpočet bude letos operovat s plánovaným schodkem ve výši 500 miliard, který by byl v historii tím vůbec nejvyšším. „Slabší ekonomický vzestup se promítne do horšího plnění státního rozpočtu, a tím pádem do hlubšího deficitu,“ uvádí Kovanda. Rekordních výšin tak dosáhne i státní dluh, konkrétně zhruba 2,05 bilionu korun. Jen za loňský rok se přitom zvýšil o 410 miliard, zatímco za celé období 2009–2019 to bylo jen 462 miliard navíc. „Česká republika však i tak bude patřit i letos k nejméně zadluženým zemím EU, neboť státní, potažmo veřejné zadlužení kvůli dopadům šíření pandemie onemocnění covid-19 citelně narůstá napříč prakticky celou Evropou,“ uklidňuje Kovanda.

V Česku také dochází k nečekanému nárůstu inflace. Ta v lednu zaskočila i analytiky. „Například potraviny a nealkoholické nápoje zdražily z měsíce na měsíc nejcitelněji za uplynulých více než třináct let, když je nahoru táhlo zdražení zeleniny, meziměsíčně více než desetiprocentní,“ uvádí Kovanda konkrétní příklady. Roste i cena pohonných hmot, benzín od začátku roku zdražil o více než 70 haléřů za litr. Zatímco celková inflace za leden 2021 meziročně činila 2,2 %, ČNB předpovídala pouze 1,7% nárůst. Tento obecný údaj ale není schopen podchytit to hlavní, s čím se občané budou potýkat každý den. Ono zmiňované zdražení potravin je totiž mnohem výraznější, konkrétně třeba zelenina (10,3 %), vejce (9,4 %) nebo lihoviny (9 %). Opět se tak na mysl vkrádá vousatý vtip o tom, že zdražení potravin by občanům do jisté míry mohla kompenzovat výrazná sleva na lokomotivy…

Problémy mají i kapitáni průmyslu, třeba takové automobilky. Ty po celém světě řeší to, jak udržet plynulost výroby, ne všude se to však kvůli karanténám pro pracovníky a nedostatku dodávaných dílů od subdodavatelů daří. V Japonsku se k tomu všemu přidaly ještě následky výrazného zemětřesení, kvůli čemuž nyní stojí 9 továren automobilky Toyota. „Navíc se podniky jako Škoda Auto potýkají se zadrháváním dodávek a obchodu mezi Asií a Evropu, který je způsobený přetížením kontejnerové přepravy v Asii. Toto zadrhávání, které vede k omezení výroby, resp. průtahům v dodacích lhůtách, pochopitelně také někdo zaplatí, alespoň zčásti konečný zákazník. Jde tedy rovněž o inflační tlak,“ upozorňuje Kovanda.

Anketa

Je vyhlášení nového nouzového stavu Babišovou vládou protiústavní?

26%
70%
hlasovalo: 17055 lidí
Mezitím také rostou přebytky peněz na účtech těch Čechů, kteří v loňském roce byli koronavirem zasaženi minimálně či vůbec. „Na trhu je nadbytek peněz, pro které se hledá uplatnění. V zahraničí proto můžeme sledovat nové rekordy na akciových trzích. V České republice nemá obchodování s akciemi silnou tradici, proto přebytečné peníze tečou na realitní trh. To vede k výraznému růstu cen i v době koronavirové krize,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Data ČNB hovoří o tom, že objem netermínových vkladů u tuzemských bank činil koncem roku 2020 2,42 bilionu korun. Ti, kteří nyní uvažují o novém bydlení, tak musí překousnout opětovný růst cen, případně využít nabídku levné hypotéky.

Jak informuje Štěpán Křeček, průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesá již deset měsíců v řadě. V lednu letošního roku dosáhla dle Fincentra Hypoindexu na úroveň 1,94 procenta, což bylo o 0,02 procentního bodu méně než v prosinci loňského roku. Oproti lednu loňského roku, kdy průměrná úroková sazba dosahovala úrovně 2,36 procenta, došlo ke snížení o 0,42 procentního bodu. Růst počtu a objemu hypoték ale samozřejmě dál požene ceny nemovitostí nahoru, což je bude činit ještě hůře dostupnými.

Peníze ale netečou jen do nemovitostí, výrazné pohyby se dějí také na trhu s kryptoměnami. I ty totiž investoři vidí jako možnost, jak zhodnotit své úspory. „Společnost Mastercard podpořila růst ceny bitcoinu. Oznámila, že otevře platební síť pro kryptoměny, kde bitcoin bude hrát významnou roli. Jedná se o další ze série kroků na cestě vedoucí k uznání bitcoinu jako globálního platidla, které bude fakticky využíváno k provádění transakcí,“ říká k dění ekonom Křeček.

Velký vliv má na růst bitcoinu jeden jediný člověk, miliardář Elon Musk. „V posledních dnech můžeme pozorovat další spanilou jízdu bitcoinu. Tu odstartoval Elon Musk, když oznámil, že jeho automobilka Tesla nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů. Od tohoto okamžiku cena bitcoinu silně narůstá,“ doplňuje Křeček. A skutečně. Dnes krátce po poledni se jeden bitcoin prodával za zhruba 51 500 dolarů, což je absolutní rekord. Kryptoměna, která v prosinci 2017 dosáhla na hranici 20 000 dolarů, se v roce 2018 výrazně propadla a ještě v březnu 2020 šlo jeden bitcoin koupit za částku mezi 5 tisíci a 6 tisíci dolarů, v posledním měsíci ale kryptoměna zažívá raketový růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…