Europoslanec Tošenovský. Kandidát na Hrad, šušká se prý ve vedení ODS

15.02.2012 9:10

V závodu o Hrad se možná objeví nový běžec. Mimo expremiérů Miloše Zemana a Jana Fischera se uvažuje také o europoslanci Evženu Tošenovském. Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje je prý řadou lidí vyzýván k tomu, aby se přímé volby účastnil, zatím se však ještě neví, zda to opravdu udělá. Tvrdí, že má úřad prezidenta ve velké úctě a neví, zda by se dokázal do úřadu postavit po takových velikánech, jako jsou T. G. Masaryk, Václav Havel a Václav Klaus. Na straně druhé vyčkává, jakým způsobem nakonec ODS vybere svého favorita.

Europoslanec Tošenovský. Kandidát na Hrad, šušká se prý ve vedení ODS
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

ODS zatím nerozhodla o tom, koho podpoří v přímém souboji o post hlavy státu. Chuť vstoupit do přímé volby oznámil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a zcela proti se nestaví ani předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Začíná se prý ale mluvit také o europoslanci a bývalém hejtmanovi Evženovi Tošenovském. Napsal to server Týden.cz.

Masaryk, Havel a Klaus

Tošenovský ale zatím neví, zda se volby v roli kandidáta účastní. Prý je to závažné rozhodnutí a je třeba ho důkladně promyslet. Lidi, kteří ho ke kandidatuře vyzývají, však bere vážně.

„Hodně lidí z ODS. I lidé, kteří sice nejsou v těch vrcholných funkcích, ale které velmi uznávám. I lidé zvenčí. Jak se to ozývá už dlouho, tak už nad tím musím zodpovědně přemýšlet. Prezident je opravdu výjimečná postava. Stačí říct tři jména - T. G. Masaryk, Václav Havel, Václav Klaus. Hlásit se do této společnosti, to už musí být zásadní rozvaha,“ zdůrazňuje Tošenovský.

Bude ale také záležet na tom, jakým způsobem bude ODS svého kandidáta vybírat. Pokud by se to mělo dít metodou,  jakou se volí místopředsedové strany, Tošenovský by se souboje o Hrad neúčastnil. Prezidentskou kandidaturu nelze podle jeho názoru stavět na tom, které regiony republiky vás podporují a které ne.

Pokud se nakonec rozhodne kandidovat, nevidí jako problém to, že je členem ODS. Lidé sice začasté volají po nepolitickém kandidátovi, ale prezident v našem prostředí do politiky vstupuje, napomáhá např. při řešení politických krizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…