Exdiplomat Žantovský promluvil o svatbě Harryho s Meghan. A vzpomněl na koně pro Williama

18.05.2018 19:32

Bývalý velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský pohovořil o zítřejší svatbě prince Harryho a herečky Meghan Markleové. Rozhovor s ním vedla Světlana Witovská v pořadu Interview ČT24.

Exdiplomat Žantovský promluvil o svatbě Harryho s Meghan. A vzpomněl na koně pro Williama
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„Je pravda, že Meghan Markleová bude první afroamerická vévodkyně. Ale není to první neurozená žena v britské královské rodině, ani první Američanka v této rodině," sdělil Žantovský k osobě nevěsty. Jak také připomněl, nic významného se pro britskou královskou rodinu nemění už proto, že Harry je v nástupnictví až šestý. 

Žantovský pak vysvětlil i to, jak jsou užívány tituly po svatbě. „Určuje to královna. K tomu sňatku bude ten titul udělen, hovoří se o tom, že princ Harry a Meghan by měli dostat titul vévody a vévodkyně ze Sheffieldu. To ale není zaručené. Je to zahalené rouškou tajemství,“ dodal Žantovský. 

A zmínil i to, čeho všeho se Meghan Markleová bude muset vzdát po svatbě. „Jednou z věcí je změna mediálního přístupu k jejímu osobnímu životu, k jejím povinnostem. To se všichni noví členové královské rodiny učí,“ dodal Žantovský. 

„První oficiální cesta po svatbě je zřejmě čeká do Austrálie, do Sydney,“ sdělil Žantovský a zmínil také to, že manželský pár zřejmě na svatební cestu odjede do Botswany. Afrika je podle jeho slov oblíbeným místem prince Harryho. 

A co neúčast amerického prezidenta na svatbě prince Harryho? „Ačkoliv to tak nevypadá, tak za všechno, co se stane během té svatby, nebo nestane, odpovídá britský parlament a britská vláda. A je docela dobře možné, že zkrátka tato možnost padla,“ sdělil Žantovský.

Následně sdělil také to, že Britové si potrpí na ceremonie. Vzpomněl v té souvislosti i na svatbu prince Williama s Kate Middleton a na dar v podobě koně britskému královskému dvoru, jejž musel Žantovský následně „žehlit“. „Řešili jsme tehdy dokonce i problém velikosti stájí. Kladrubský kůň je totiž větší kůň, než se tam vyskytují. Nakonec jsme došli k diplomatickému řešení, kdy novomanželé dar přijmou, ale kůň zůstane fyzicky v hřebčíně v Kladrubech a oni ho tam přijdou navštívit při první možné příležitosti. Tato návštěva však ještě nikdy nenastala,“ popsal Žantovský.

Závěrem pak Žantovský vzpomněl i na princeznu Dianu, neopomněl zdůraznit, co královská svatba Velké Británii přinese a zmínil i brexit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…