Exministr Němeček se pustil do Babiše i Vojtěcha: Ohrožují zdraví tisíců lidí

19.03.2020 21:31

Bývalý sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ostře kritizuje premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) za jejich postup proti epidemii koronaviru, v němž podle jeho slov „fatálně selhali a ohrožují zdraví tisíců lidí“, informuje server Forum24.cz.

Exministr Němeček se pustil do Babiše i Vojtěcha: Ohrožují zdraví tisíců lidí
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

„Pokud něco vládě a Ministerstvu zdravotnictví vyčítám, tak je to nedostatečná připravenost na pandemii,“ uvedl pro Deník Referendum Němeček. Bylo podle něj chybou, že v předstihu nevytvořila dostatečné zásoby zdravotnického materiálu. „Za chybu považuji i to, že Ministerstvo zdravotnictví v době, kdy se virus začal šířit i na našem území, rozhodlo o zastavení běžného zásobování nemocnic s tím, že to celé zařídí samo. Což zkrátka nemůže vůbec fungovat,“ doplnil.

Vláda tak podle Němečka rozbila fungující trh ve snaze centralizovat nákupy. Tím zabrzdila rychlejší dodávky chybějících ochranných pomůcek, což přispělo k jejich kritickému nedostatku ve zdravotnickém sektoru.

„Jde o fatální selhání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Neodhadl své síly a schopnosti a zbytečně si uzurpoval agendu, v níž se nevyznal. Navíc spolu s premiérem Andrejem Babišem všechny velkohubě ujišťoval, že má věc pod kontrolou. Zpoždění, které způsobili, ohrožuje tisíce lidí pracujících ve zdravotnictví,“ zdůraznil exministr.

Nelibě hodnotí i způsob komunikace vlády. Vystoupení premiéra Andreje Babiše i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha vyvolávala podle jeho názoru spíše nedůvěru. „Byl to takový mix sebevědomého marketingu a očividného neporozumění věci. Nejen odborníci, ale všichni najednou viděli, že ani jeden zdravotnictví vůbec nerozumí,“ podotkl.

Zmínil, co je v této situaci podle něj hlavním Babišovým záměrem. „Premiérovým cílem není přijímat v krátkém čase co nejlepší opatření, která by krizi potlačila, ale posilovat vlastní PR. Zřejmě se obával, že by jej Jan Hamáček mediálně zastínil, a proto vsadil na úředníka, aby mohl držet prst na tepu doby a vytřískat z pandemie politický kapitál,“ kritizoval Němeček i způsob ustavení ústředního krizového štábu.

Poukazuje na známé Babišovy metody, kdy se zabývá drobnostmi a chce rozhodovat úplně o všem, protože nikomu nevěří. „Znovu to poukazuje na způsob, jakým zemi vede a jaké lidi dosazuje do čela resortů. Během jeho vládnutí byl stát do značné míry demontován a dnes se to projevuje v plné nahotě,“ uzavírá Němeček, který doufá, že zdravotnictví Babišovo a Vojtěchovo působení přežije.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…