Exprimátor Svoboda svolal regionální radu ODS hned na dnešek

25.05.2013 16:42

Pražský exprimátor a šéf místních občanských demokratů Bohuslav Svoboda svolal na sobotní večer regionální radu ODS k situaci na radnici, kterou ve čtvrtek ovládla TOP 09. Svoboda řekl, že jednání rady by mělo přinést doporučení pro další postup občanských demokratů, ale ne zásadní rozhodnutí o případné nové koalici.

Exprimátor Svoboda svolal regionální radu ODS hned na dnešek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda byl ve čtvrtek odvolán zastupitelstvem a s ním skončili všichni radní ODS, takže v radě města zůstali jen zástupci TOP 09.

"Nynější situace je politicky nestandardní. Všechny kroky TOP 09 jsou jako hraní si malých dětí na pískovišti. Proto o tom problému chceme s celou regionální radou hovořit a stanovit, jak pokračovat dál," řekl bývalý primátor.

Doporučení pro případná koaliční jednání však podle Svobody regionální rada nepřinese. "Je to pracovní jednání obecně o dalším postupu. Nepočítáme, že by z něj vzešel nějaký mimořádný závěr," uvedl.

Rozpad pražské koalice byl vyvrcholením dlouhodobé krize. TOP 09 v minulých dnech vypověděla ODS koaliční smlouvu. Zdůvodňovala to neschopností ODS spravovat důležité oblasti, především dopravu, finance a majetek. ODS to odmítla, podle ní se jedná o boj o moc. Obě strany se pak na novém uspořádání neshodly.

Po odvolání primátora a konci všech radních za ODS přešli občanští demokraté v Praze po 22 letech do opozice. Vlády ve městě se ujala TOP 09, funkcí primátora byl pověřen dosavadní náměstek Tomáš Hudeček. Radní za TOP 09 pak v pátek na mimořádném jednání odvolali ještě některé zástupce ODS z dozorčí rady dopravního podniku a dozorčí rady Obecního domu.

TOP 09 chce příští týden zahájit jednání o případné koalici s ČSSD. Zvažuje ovšem i obnovení spolupráce s občanskými demokraty, kterým již dala návrh koaliční smlouvy. Dál chce v jedenáctičlenné radě sedm křesel včetně primátora, ale nabízí ODS místo prvního náměstka pro zdravotnictví, jímž by mohl být Svoboda, který je lékař.

Kvůli rozpadu koalice si invektivy vyměnilo i vedení celostátní ODS a TOP 09. Šéf ODS a premiér Petr Nečas označil zastupitele TOP 09 za "politické figurky" a důvody, kvůli kterým pražská TOP 09 vypověděla koaliční smlouvu, za úsměvné až komické. Představitelé TOP 09 naopak prohlásili, že ukončili spolupráci kvůli rozhádanosti uvnitř ODS a neschopnosti této strany řešit palčivé problémy. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…