Filozof: Zemana změnil alkohol

07.09.2016 8:28

Především o osobě prezidenta Miloše Zemana diskutoval s Danielou Drtinovou na internetové televizi DVTV filozof, někdejší signatář Charty 77 a bývalý politik Daniel Kroupa.

Filozof: Zemana změnil alkohol
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

Nejprve se Drtinová Kroupy zeptala, zda čekal, že prezident řekne pár slov k výročí srpna 1968. „Slušelo by se, protože on se dlouhá léta odvolával na to, jak se angažoval v komunistické straně. Pokud by nezměnil postoj v té věci, tak by se slušelo, aby mladé generaci připomněl, co to ten osmašedesátý byl. A jak neslavně dopadl invazí Rudé armády a dalších vojsk,“ uvedl Kroupa.

Celé video je ZDE

A zavzpomínal na dobu, kdy Zemana poznal. Tehdy se prezentoval jako politik, který nechce mít s komunismem nic společného, dokonce se projevoval jako antikomunista. Překvapilo jej proto, když jako předseda sociální demokracie volal „Hoši, z vandru domů“, tedy když volal komunisty, aby vystoupili z komunistické strany a vstoupili do ČSSD.

Tohle je znepokojující

Zeman podle něj dává najevo, že mu totalitní vládci nevadí. Že je dobré s nimi obchodovat a že by neškodilo některé prvky, kterými ovládají společnost, převzít i u nás. „Tohleto je znepokojující,“ podotkl Kroupa.

Jak si tuto změnu vysvětluje? „Já se obávám, že skutečně došlo k osobnostnímu zlomu a zřejmě tedy pod vlivem nemírného užívání alkoholu. Prostě ta osobnost se změnila. Obklopil se novými lidmi, obklopil se lidmi, kteří byli úzce spojeni s komunistickým režimem. Odstřihl se od minulosti Občanského fóra a dneska zpívá písničku, která se podle jeho mínění líbí veřejnosti. Je třeba přiznat, že mnoha lidem se to líbí,“ připustil.

Dnešní vyjadřování Zemana prý svědčí o tom, že v roce 1968 vstoupil do komunistické strany kvůli kariéře. Buď prý Zeman neměl dostatek soudnosti, že vstoupil do KSČ, nebo mu šlo o využití příležitosti. V době, kdy spousta stalinistů musela z funkcí v komunistické straně odejít, na jejich místa se hrnuli mladí kariéristé. To prý byl hlavní proud lidí, kteří do KSČ přicházeli. „A jestliže nyní Zeman necítí potřebu 68. vysvětlit, tak myslím, že mám právo vysvětlovat si jeho jednání tímto způsobem. V každém případě to bylo selhání,“ uvedl Kroupa.

Uprchlická otázka? Nesmyslné antagonismy

V uprchlické otázce se nám prý lidé snaží sugerovat, že máme jen dvě možnosti. Buď vítače, nebo odmítače. „Ale to jsou dvě hovadiny. Spousta lidí se nechce identifikovat ani s jednou, ani s druhou. Chtějí pomoct lidem, kteří jsou v nouzi, chtějí, aby ta politika byla humánní, lidská. Ale zároveň vědí, že naše schopnost přijmout imigranty je omezená. Takže je třeba hledat velmi rozvážnou politiku, která pro toto stanoví pravidla. Tohleto je pozice, kterou je třeba držet vůči těm nesmyslným antagonismům, před které nás staví někteří politici, protože si na tom budují kariéru, a kterým přizvukují některá média, protože si na tom budují svůj zisk,“ prohlásil Kroupa.

Doufám, že Zeman už nevyhraje

Pokud bude Miloš Zeman zase kandidovat v prezidentských volbách, tak doufá, že nevyhraje. „Máme v české společnosti řadu vynikajících lidí, kteří by tu funkci dokázali zastávat lépe než Miloš Zeman. Nebudu dávat návrhy, ale doporučil bych, aby se lidé věnovali Kroměřížské výzvě, která shromáždila peloton takových lidí a mezi nimi si mohou vybrat,“ dodal Kroupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…