Finská novinářka, která pátrá po ruské propagandě, znovu promluvila, jaké zažila peklo

05.11.2016 12:58

Když se finská investigativní novinářka Jessikka Aroová začala zabývat proruskými informačními trolly, stala se obětí stalkingu. Aroová se s tím svěřila v rozhovoru, který poskytla příloze dnešních Lidových novin Orientace.

Finská novinářka, která pátrá po ruské propagandě, znovu promluvila, jaké zažila peklo
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Jessikka Aroová pracuje v digitální sekci finské veřejnoprávní společnosti Yle. Intenzivně se věnovala tématu petrohradské továrny trollů, která se prezentuje jako normální zpravodajská agentura. „Údajně patří vlasteneckému podnikateli. Ale ten samý podnikatel má spojení s Kremlem,“ podotýká Aroová.

Petrohradské továrně trollů v Rusku říkají zpravodajská agentura, oficiální název zní Internet Research Center. „Zvenčí nejsou žádné informační tabule, není zřejmé, jaké společnosti uvnitř sídlí. Má silnou ochranku. V inzerátech na internetu agentura hledá specialisty na sociální média a copywritery, kteří umí vyrábět internetový obsah a jsou ochotní pracovat ve dvanáctihodinových směnách,“ řekla finská novinářka Lidovým novinám.

Prý se pokusila řadu zaměstnanců oslovit, ovšem bylo jasné, že mají přísně zakázáno o čemkoli mluvit. „Všechny informace o tom, jak taková továrna funguje, vynesla ven ruská novinářka, která se tam nechala zaměstnat. Na internetu lze najít i spoustu dalších příběhů bývalých trollů. Množství e-mailů, které si vyměňovali jejich zaměstnavatelé, odhalili také hackeři. Není pochyb, co se v budově děje. Když jsem ji zvenčí fotila, vyšel pracovník ochranky a začal mi vyhrožovat policií. Řekl mi: Nevidíte, že tohle je vládní objekt? Nedobrovolně tím odhalil důležitou informaci,“ říká dále Aroová.

Přiznala, že byla vystavena stalkingu. Nyní je celý případ vyšetřován. „Policie mi sdělila, že mají podezření, že někdo zevnitř Yle, zaměstnanec, hlavnímu pronásledovateli pomáhal. Že předával informace o tom, kde se pohybuji, a o mých pracovních úkolech hlavnímu podezřelému v mém případu,“ uvedla Aroová. Hlavní podezřelý podle ní pracuje pro dvě různé ruské organizace, konkrétně Russian Institute for Strategic Studies (RISI), který vede bývalý důstojník KGB, a mezinárodní propagandistickou organizaci World Without Nazism, která prohlašuje, že potírá nacismus ve světě, ale ve skutečnosti dělá spíše opak a šíří proruskou propagandu.

Prý se o ní snažili šířit nepravdivé informace. „Například, že jsem známá spolupracovnice amerických a pobaltských tajných služeb. Snažili se mě označit za agenta, což je stará sovětská metoda. Tvrdili, že jsem kriminálník, dealer, konzument drog a trpím schizofrenií. Proruský aktivista Johan Bäckman si vyžádal mé staré soudní spisy a přišel na to, že jsem v roce 2004, když jsem byla velmi mladá, dostala pokutu 300 eur za užívání drog. Finská webová stránka, která publikuje falešné zprávy, dokonce zcela ilegálně zveřejnila kopie mých lékařských záznamů včetně toho, kde jsem byla na začátku nultých let na léčení. Když jsem se začala zabývat trolly, začali oni zkoumat mě,“ uvedla Aroová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …