Hejtman Kuba k Afgháncům. Je tu háček, pozor. Hamáčkova akce

19.08.2021 20:35

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce řešit integraci Afghánců s kraji. S předsedou Asociace krajů ČR a hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou (ODS) chce dojednat možné uplatnění Afghánců, které se na naše území podařilo dopravit celkem třemi lety armádního speciálu. Zatím postoj hejtmanů podle Kuby není jasný, stále čekají, co přesně od nich bude Hamáček požadovat. Zároveň upozorňuje na jisté bezpečnostní riziko.

Hejtman Kuba k Afgháncům. Je tu háček, pozor. Hamáčkova akce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
Aktuálně v české karanténě vyčkává na 180 uprchlíků před Tálibánem. „S Martinem Kubou (ODS) chci mluvit o tom, zda je možné do toho zapojit kraje a obce,“ oznámil na sociálních sítích vicepremiér Jan Hamáček.

Jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba kritizoval Hamáčkovy výroky, kterému se zdálo, že vše záleží pouze na rozhodnutí hejtmanů, aniž jim sdělí podrobné informace o Afgháncích. „Je to pro mě strašná zkušenost posledních dvou dnů. A myslím, že i pro řadu hejtmanů, nikdo dodnes neví, kolik tu těch afghánských obyvatel je a kdo to přesně je. Vůbec nevíme, co po nás ten ministr chce. Ale kvůli jeho výroku dostáváme dotazy, co s tím uděláme a jak je integrujeme,“ stěžoval si již v týdnu Kuba v pořadu Interview ČT24.

„Ministr Hamáček to celé postavil do situace, že já dva dny neodpovídám na nic jiného a všechna média strašně zajímá, jak to vlastně v těch krajích uděláme,“ uvedl posléze v rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

„Pro Evropu a celý západní svět to může být poměrně výrazné bezpečnostní riziko a já velmi varuji, abychom se tu teď předháněli v siláckých výrocích, kolik si těchto lidí kdo vezme do jaké čtvrti, kde přesně budou bydlet, kam budou chodit do práce a kdo budou jejich sousedi,“ upozornil Kuba v rozhovoru pro iROZHLAS.cz.

Celý rozhovor ZDE.

Jihočeský hejtman Kuba připomíná, že odpovědnost za integraci afghánských spolupracovníků nese především vláda. „Já i řada mých kolegů jsme se ocitli v nepříjemné situaci, jako by mělo afghánské obyvatele zachránit právě to, co řekne český hejtman. Tuto strategii chci odmítnout a říct, že odpovědnost za to, jak budou tito lidé transportováni, nese vláda. Hejtmani v tom nemohou vůbec nic dělat,“ zdůraznil.

„Počkejte, až ministr řekne, s čím potřebuje pomoci, pak řekneme my, zda to umíme, nebo neumíme,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba, že vyjádření krajů přijde až po jednání s ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Kuba také vyvrátil, že by Hamáček obdržel nabídku od hejtmanů na pomoc s integrací, pomoc Afgháncům zatím nabídl pouze pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…