Hejtman Zimola popisuje dvě tváře Babiše. A ptá se voličů

22.09.2013 13:33

Řídit stát jako firmu, tedy koncept, o kterém mluví Andrej Babiš, šéf hnutí ANO a nyní oceňovaný lídr nového politického uskupení, vzbuzuje záporné reakce. Také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola upozorňuje ve svém komentáři na rizika této koncepce. Ukazuje na možnost, že Babiš sice skutečně netouží po penězích, ale po moci.

Hejtman Zimola popisuje dvě tváře Babiše. A ptá se voličů
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

„Jeho spanilá jízda po krajích českých i moravských vyvolává vlnu nadšení a občané, kteří už toho tady mají dost, tleskají mesiáši v domnění, že vymete Augiášův chlév,“ tak píše server Prvnízprávy.cz o cestě Andreje Babiše po různých koutech republiky.

Jiří Zimola však ve svém textu upozorňuje na dvojí hru Andreje Babiše. On ji alespoň v jeho vystupování vidí. „Ta první, viditelná, připravená pro potenciální voliče, slibuje, že vše uvede do pořádku, tj. nastaví ve všem systém, zabrání rozhazování peněz, vypořádá se s gaunery.“  Zkrátka a dobře, vše bude údajně fungovat hladce jako v jeho akciových společnostech, píše Jiří Zimola.

Když nejde o peníze, jde o moc

Jenže tady už jihočeský hejtman vidí problém a upozorňuje na druhou stránku věci. „Pan Babiš je sice velmi úspěšný podnikatel, jeden z nejbohatších lidí Česka, má rozsáhlé prosperující impérium. Ale toto impérium, ač je možná formálně založeno na kolektivním vlastnictví, tedy na principu akciových společností, má jen jednoho majitele s neomezenou mocí. Mocí, kterou Babiš ve svém „státě“ rád uplatňuje,“ píše Zimola a dostává se k jádru věci.

„Rád by řídil i naši „věc společnou - res publika“ jako akciovou společnost. Jeho přesvědčivým argumentem je, že mu přitom nejde o peníze, kterých má dost. To věřím. Ve veřejných službách už opravdu nemůže své bohatství příliš rozmnožit, proto je mnohem efektivnější dělat to, co dělal dosud. Ale co když mu jde o něco jiného – o moc?“ klade voličům otázku Jiří Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…