Herman už jedná s Babišem o koalici. Okamuru volí lůza, která se ANO ráda přizpůsobí, píší Britské listy

07.09.2017 8:14

Redaktor Britských listů Bohumil Kartous se zamyslel nad tím, s kým bude vládnout šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Hypotetických možností je podle něj řada. „Ohební jsou takřka všichni, pokud jen trochu mohou,“ dodal.

Herman už jedná s Babišem o koalici. Okamuru volí lůza, která se ANO ráda přizpůsobí, píší Britské listy
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Kartous uvádí, že v případě, když se nestane nic mimořádného, vyhraje Andrej Babiš říjnové volby. „Ani vydání Babiše k trestnímu stíhání není mimořádně mimořádné, jde o eskalaci předchozího. Muselo by vyjít najevo něco jako vraždění nevinných štěňátek, něco, co by ani Babišův volič nedokázal při své takřka bezbřehé toleranci překousnout,“ zmínil Kartous se slovy, že Babiš bude pravděpodobně sestavovat vládu.

Z českého politického harému může dle jeho slov vybírat dle libosti, s kým. „A zdá se, že následná politická swingers party bude zcela v režii antiintelektuálního oligarchy, který si plete demokracii s autokracií. Aniž by tzv. demokratickým stranám dělalo viditelnější potíže se takového večírku zúčastnit...“ podotkl Kartous. 

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

Následně spekuluje o tom, že projekty typu Realisté či ODA mají tím, že rozdrobí politickou scénu, pomoci získat Babišovi větší moc. „Jako vítěz voleb si přivlastní největší část poslaneckých mandátů z procent věnovaných stranám, které nesplní pětiprocentní klauzuli. Aneb Babiš se pravděpodobně dohodl s Pentou a kdoví s kým ještě a tento trade off se má po volbách nějak vyplatit. Bude dobré sledovat, jak k tomu dojde,“ poznamenal Kartous.

Původní text ZDE.

Ochotně ve vládě bude podle Kartouse s Babišem KDU-ČSL. „Podle koktejlových zdrojů z pražské kavárny už ministr kultury Herman vede námluvy, pravděpodobně ze života zvyklý na osobní oběti a strádání takřka abrahámovské. Že se KDU-ČSL bude ucházet o možnost spoluvládnout s Andrejem je takřka jisté, neboť vnitřní tenze, podněcovaná xenofobním a ve své antiintelektualitě Babišovi blízkým Jiřím Čunkem, vede současného předsedu strany ke snaze eliminovat možné pasti, z nichž by Čunek mohl těžit,“ zmínil Kartous a spekuluje dál, že pak by stačilo přibrat jak oslabenou ČSSD, tak ODS.
 
„I v ODS ale mají své Čunky (Kuby), kteří efektivně rozkládají vnitřní jednotu a nutí vedení ke kompromisům, nehledě na to, že pravděpodobně probíhají podobná jednání o budoucí koalici, jako v případě KDU-ČSL. Aniž by to měl předseda-transformátor pod kontrolou. Jinými slovy, pokud se Andrej rozhodne vydat cestou dohody s KDU-ČSL, pak je ODS vcelku přirozená volba do kompatibilní trojky. Jestli se to stane, Andrej bude mít příležitost zruinovat ODS podobně, jako se mu to podařilo s ČSSD,“ dodal Kartous. 
 
Závěrem se pak Kartous zaměřil na společné vládnutí s komunisty, které je podle něj rovněž možné. „Pokud bude mít největší Čech Okamura dost hlasů na to, aby zajistil Andrejovi vládu, bude pro něj stejně potentní kurtizánou, jako jsou komunisté. Na rozdíl od nich si může ale Okamuru & Naziboys koupit i s veškerým ideologickým vybavením za nějakých pár set milionů korun. Shodu najdou rychle a po fúzi se lůza, kterou Okamura okolo sebe shromažďuje, velmi rychle přizpůsobí pořádkům zemědělského podniku v politických službách,“ uzavřel Kartous. 

To, že se v ANO skutečně řeší, jak nevypadnout z jednání o vládní koalici po volbách, píše i server Aktuálně.cz. „Nechte to na období po volbách. Víme, že k tomu možná dojde, ale to slovo možná je s obrovským otazníkem,“ nechtěl však být více sdílný například místopředseda poslaneckého klubu Jan Volný.

Jak server konstatuje, i přes silná slova Babišových konkurentů se dokonce šéf hnutí ANO může stát předsedou vlády. Podporu by našel zřejmě u prezidenta Miloše Zemana, který dlouhodobě hovoří o žádosti o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání jako o policejní provokaci.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…