Hlavně žádnou paniku! Hlavně klid, zní po dnech plných masakrů

25.07.2016 10:42

Ačkoliv je západní Evropa ze statistického hlediska nejbezpečnějším místem světa s minimálním počtem násilných trestných činů, teroristické útoky posledních několika měsíců dávají této pověsti na frak a kontinent se stává divokým místem. Tváří v tvář novým hrozbám, ať už vycházejí z činů psychicky vyšinutých jedinců, nebo koordinovaných islamistických útoků, stojí před západoevropskými vládami obrovsky zodpovědný úkol: Neztratit nervy, nepodlehnout vášním a naopak je krotit; a k tomu přijmout preventivní bezpečnostní opatření, aby počet těchto excesů byl omezen na minimum. Píše to server The Guardian, v překladu Britské listy.

Hlavně žádnou paniku! Hlavně klid, zní po dnech plných masakrů
Foto: youtube.com
Popisek: Teroristický útok ve francouzském Nice

„Všechny tyto útoky mají společný a kumulativní efekt. Všechny vyvolávají autentický strach o širší osobní bezpečnost lidí. Všechny vyvolávají alarmističtější veřejnou náladu a debatu,“ píše server.

Situace je o to nepřehlednější, že není jasné, zda byly útoky v Mnichově, Nice či ve vlaku u Würzburgu motivovány nábožensky, národnostně, či zda to byly skutečně jen činy osamocených, psychicky vyšinutých jedinců. „Odlišnosti vycházejí i z toho, že země, v nichž k útokům dochází, mají tak odlišné tradice a tak odlišnou atmosféru,“ dodává server.

Původní text ZDE.

Výsledkem tak je, že ohrožena náhodnými útoky se cítí celá západní Evropa. Proto musejí vlády podniknout preventivní kroky.

„Avšak tytéž miliony lidí si také lehce dovedou představit zápornou reakci proti cizincům a imigrantům. Evropské populistické a protiimigrantské strany už sílí v důsledku hospodářské stagnace. Náhodné akty násilí jen takovýto strach posílí. Avšak vlády, stejně jako my všichni, nesmějí ztratit nervy a už tak špatnou situaci nesmějí zhoršit,“ uzavírá server.

Obdobně hovoří také předseda Inciativy pro evropské hodnoty Petr Kolář. „Není důvod k panice, je čas se probrat,“ říká v komentáři pro think-tank Evropské hodnoty.

„Teroristický útok v Mnichově je zjevně čin zoufalce. Tento jev vidíme v Evropě stále častěji. Jsou to lidé, kteří své mindráky, komplexy, deviace či šílenství povyšují na ideologii a zaštiťují se vyšším principem absurdní služby vlastní zvrácené představě víry. Kdyby nenacházeli podobně nemocní lidé oporu ve zvrácenosti takzvaného Islámského státu, jehož sympatizanti trpí podobným syndromem nedoceněnosti a jejich diagnóza se v mnohém shoduje, šlo by pouze o akt vyšinutého blázna,“ podotkl Kolář s tím, že díky našemu strachu nachází tito jedinci oporu a ospravedlnění svých zvráceností. „Konají tak s vidinou, že jejich jindy naprosto nezajímavá existence bude oslavována, že z nich budou mučedníci, jejich fotografie oběhne svět a z okraje společnosti se dostanou do povědomí každé domácnosti,“ sdělil.

Celý komentář Petra Koláře:

Teroristický útok v Mnichově je zjevně čin zoufalce. Tento jev vidíme v Evropě stále častěji. Jsou to lidé, kteří své mindráky, komplexy, deviace či šílenství povyšují na ideologii a zaštiťují se vyšším principem absurdní služby vlastní zvrácené představě víry. Kdyby nenacházeli podobně nemocní lidé oporu ve zvrácenosti takzvaného Islámského státu, jehož sympatizanti trpí podobným syndromem nedoceněnosti, a jejich diagnóza se v mnohém shoduje, šlo by pouze o akt vyšinutého blázna. Díky našemu strachu nachází tito jedinci oporu a ospravedlnění svých zvráceností. Konají tak s vidinou, že jejich jindy naprosto nezajímavá existence bude oslavována, že z nich budou mučedníci, jejich fotografie oběhne svět a z okraje společnosti se dostanou do povědomí každé domácnosti.

Musíme se naučit žít v ohrožení a nehroutit se ze ztráty jistot, které jsme stejně nikdy neměli. Nejistota patří ke svobodě, stejně jako zodpovědnost. Ztráta nejistoty je ztrátou lidství. Díky nejistotě nezakrníme a nezdegenerujeme. Nesmíme se ale nejistoty bát a nechat se svým strachem paralyzovat. Hodnotové základy naší civilizace, na kterých je postavena, jsou velmi solidní. Nesmíme je sami podkopat svou leností, hloupostí a ignorancí. Není důvod k panice, je čas se probrat."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…