Hrdinky do potemnělé doby: K výročí listopadu 1989 vychází kniha rozhovorů s Martou Kubišovou a Kamilou Moučkovou

07.11.2019 16:28

Dvojice publicistů Vlastimil Ježek a Zdeněk Tichý v prostoru pražského Obecního domu pokřtila knihu rozhovorů vedených s dvojicí výrazných dam českého veřejného a kulturního života: zpěvačkou Martou Kubišovou a televizní hlasatelkou Kamilou Moučkovou. Obě ženy za minulého režimu spojoval podobný osud: z politických důvodů se nemohly věnovat svému povolání. Publikace Je to marný, Je to marný, Je to marný vychází v nakladatelství Olympia k 30. výročí listopadu 1989.

Hrdinky do potemnělé doby: K výročí listopadu 1989 vychází kniha rozhovorů s Martou Kubišovou a Kamilou Moučkovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Křest knihy Kamily Moučkové a Marty Kubišové s názvem Je to marný, je to marný, je to marný

Kromě lidského hlediska byla změna režimu pro obě ženy významná i z hlediska jejich kariéry. Vrátila je totiž v případě Kubišové na pódia i televizní obrazovky v případě hlasatelky Moučkové. Publikaci Je to marný, Je to marný, Je to marný ve francouzské restauraci pražského Obecního domu pokřtili dokumentaristka Olga Sommerová a ředitel České televize Petr Dvořák.

V úvodu ocenil jeden z autorů knihy, publicista a někdejší ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek, že dokumentaristka Olga Sommerová na křest i přes svou vytíženost přišla. „Vytrhnout paní režisérku ze střižny, když dělá na  dokumentu, je skoro nemožné,“ uvedl. „To, že je tu s námi, je věc naprosto úžasná,“ dodal.

Sommerová následně krátce promluvila. „Já si přeju, aby tyto dvě statečné ženy, jejich osudy a jejich jména zářily do této potemnělé doby a ještě dál a ještě dál a aby tady zůstaly a v paměti jejich životy, jejich hrdinství a to, jak jsou to krásné, hodné a dobré ženy,“ sdělila ve svém proslovu Sommerová. „Děkuji jim za celou naši vlast,“ uvedla. „Přání režisérky Sommerové dobře korespondovalo s titulem Je to marný, je to marný, Je to marný,“ zavtipkoval Ježek.

Následně se slova zhostil další mediální profesionál, generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Já když jsem přemýšlel, co tady inteligentního říct, tak přesně mě napadla tahle věta: je to marný, je to marný, je to marný,“ sdělil Dvořák. „A že nikdy neřeknu nic lepšího, než řekly svým životem a svojí tvorbou tyhle dvě dámy. Ony prý nemají rády, když se říká, že jsou legendy. Ale ony nejsou jen legendy, ony jsou ikony, ikony těch oborů, ve kterých vynikly,“ vyjádřil dvojici dam úctu. „Já jsem strašně rád, že se s nimi budu potkávat nejenom na tom dnešním křtu, ale i při řadě jiných příležitostí, a je to pro mne vždycky hrozně příjemná záležitost a je to pro mne pohlazení, tak si to užijte taky,“ dodal Dvořák. „Tak ať se prodává dobře, ať se líbí ta kniha. To by bylo prima,“ sdělila závěrem křtu Moučková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…