Ivan Pilip, kterého na Kubě zavřeli, vyjádřil svou radost z Castrovy smrti. Boj proti diktatuře prý ale nekončí

10.12.2016 17:22

Někdejší ministr školství a financí Ivan Pilip proslul mimo jiné i tím, že se ocitl za mřížemi na „ostrově svobody“ Kubě. Dnes již zesnulý Fidel Castro ho nechal v roce 2001 poslat „do chládku“ za schůzky s kubánskými disidenty. Nelze se proto divit, že Pilip Castrovu smrt uvítal. V komentáři pro Institut pro křesťansko-demokratickou politiku však Pilip varoval, že Castrovou smrtí se pro Kubánce mnoho nemění. Tamní diktatura žije dál.

Ivan Pilip, kterého na Kubě zavřeli, vyjádřil svou radost z Castrovy smrti. Boj proti diktatuře prý ale nekončí
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

„Jak už to u radikálních levicových hnutí bývá, k dosažení světového věhlasu nebyl nutný skutečný úspěch spočívající v ekonomickém a sociálním pozvednutí země a poskytnutí svobod vlastním občanům. Naopak. Kuba se postupně stávala zemí s upadající ekonomikou. Životní úroveň obyvatel stagnovala a hospodářství trpělo neustálými experimenty. Ty vyplývaly ze zoufalé snahy určit, jak má ta socialistická ekonomika vlastně vypadat a přitom fungovat. Jednou byly dolary jako platidlo legální, pak zase trestné. Zanedlouho byly opět v běžném oběhu. Soukromá restaurace chvíli povolená činnost, chvíli zločin. Poté zase přijatelná forma revolučního úsilí pracujících. Nezabíralo nic, ale bombastickému vychvalování ‚kubánského socialistického modelu‘ to nijak nebránilo,“ začala zostra exministr z časů vlády premiéra Václava Klause.

Celý článek naleznete zde

Castrův režim nechal popravit tisíce lidí. Další tisíce lidí byly po dobu vlády režimu vězněny a jinak perzekvováni. Málokoho proto překvapí, že tolik Kubánců z vysněného socialistického ostrova prchlo. Smrt Fidela Castra pro ně byla dárkem, který uvítali mohutnými oslavami. Ty probíhaly např. v ulicích floridského Miami. Podle Pilipa Castro by neváhal rozpoutat třeba i nukleární válku. V roce 1962 od ní byl svět jen kousek, během tzv. kubánské krize, kdy se Sovětský svaz chystal umístit jaderné hlavice do tohoto „ráje". Pilip je přesvědčen, že Castro byl sebestředný politik, který vydržel sám sebe poslouchat v sáhodlouhých mnohahodinových projevech, které si užíval.    

„Svět nebývá vždy spravedlivý. Fidel Castro nezemřel souzen za zločiny proti svému lidu. Režim měl vzhledem k jeho dlouhé nemoci dostatek času na postupné předání moci svým dalším členům a jeho odchod tedy žádným signálem k nepokojům, kterým by se býval mohl stát třeba před dvaceti lety, jistě nebude. Symbolicky je ale smrt Castra významná – diktatura zůstává, ale její hlavní představitel z tohoto světa odešel. Věřme, že nedemokratický a nefunkční režim, který vytvořil, ho bude brzy následovat,“ doufá v závěru Pilip. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…