Je třeba EU zúžit, ale v základních pravomocích více integrovat, uvedl v ČT Špidla

29.04.2016 19:58

Aby fungovala společná evropská měna, je nutná vyšší míra integrace. V pátečním Interview ČT24 to uvedl šéf premiérových poradců, bývalý předseda české vlády Vladimír Špidla.

Je třeba EU zúžit, ale v základních pravomocích více integrovat, uvedl v ČT Špidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Nejprve odpovídal na otázku, proč u nás věří Evropské unii jen třetina lidí. Podle Špidly v Česku stále chybí plné porozumění tomu, jak EU funguje. Důvěru v EU oslabuje i to, že v některých okamžicích se zdá, že funguje neefektivně. Příkladem je migrační krize.

Kvóty považuje za chybu od začátku

Ohledně jejího řešení je Špidla přesvědčen o tom, že je nutné to evropské. „Ale nemyslím si, že všechny myšlenky, které jsou produktem Evropské komise, jsou správné,“ podotkl premiérův poradce s tím, že povinné kvóty na přijímání uprchlíků považuje od začátku za chybu.

Moderátorka se jej v tuto chvíli zeptala, co by premiérovi poradil, kdyby se kvóty skutečně prosadily. Zda by mu radil kvóty zažalovat. Přímé odpovědi se Špidla vyhnul, připustil ale, že „v tento daný okamžik nemá smysl něco vylučovat“. Podle něj ale v tuto chvíli nemají velkou šanci na schválení.

Je nutná vyšší míra integrace

Špidla odpovídal také na otázku, co dnes vlastně Evropu spojuje kromě západního stylu života. „Máme politickou demokracii, evropský sociální model, koncept svobody a akceptace jednotlivce jako svébytné hodnoty, koncept lidských práv, kulturu, která má složitý charakter,“ vyjmenoval.

Myslí si, že Evropa bude muset udělat krok k vyšší míře integrace. „K tomu, aby fungovala jednotná měna, je nutná vyšší míra přerozdělení, to vyžaduje integrované politické instituce,“ vysvětlil.

Moderátorka pak poukázala na sebekritická slova předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který přiznal, že evropský projekt ztratil na atraktivitě.

Na to Špidla poukázal na země západního Balkánu, které o vstup do EU velmi stojí. „Je třeba Evropu jakoby zúžit, ale v základních pravomocích je ji nutné více integrovat, hlavně v ekonomických oblastech,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…