Jen čtvrtina Čechů si myslí, že u nás funguje demokracie

14.05.2013 15:02

Společnost STEM dnes zveřejnila zprávu o názorech občanů na fungování demokracie u nás. Spokojená se stavem demokracie je asi čtvrtina lidí. To, že politické strany jsou zárukou demokracie, si myslí třetina obyvatel Česka. Nespokojenost s fungováním politických stran i demokracie tak trvá.

Jen čtvrtina Čechů si myslí, že u nás funguje demokracie
Foto: Petr Kupka
Popisek: Na mítink dorazilo jen několik málo občanů

S fungováním demokracie je spokojena pouze čtvrtina lidí, a to, že současné politické strany jsou zárukou demokratické politiky, u nás platí pouze podle třetiny obyvatel Česka. STEM uvádí, že v obou otázkách patří současné podíly kladných odpovědí k historicky nejnižším. Nejspokojenější jsou stoupenci pravicových stran, dále jsou relativně spokojenější lidé s lepším materiálním zajištěním a vyšším vzděláním.

Celý průzkum STEM ZDE

Důvěra ve fungování demokracie klesá

V hodnocení fungování demokracie i politických stran jakožto záruky demokratické politiky vidí agentura STEM stejný trend. Období relativní spokojenosti s fungováním demokracie (kolem 50 %) i pozitivního hodnocení stran (až kolem 60 %) skončilo už v období první vážnější krize samostatného českého státu, tedy zhruba v letech 1996-98. Od té doby prý už nastal postupný pokles, který je přerušován jen optimismem vždy po parlamentních volbách (1998, 2002, 2006 a také po volbách 2010).

Stoupenci dvou pravicových vládních stran (ODS a TOP 09) jsou jedinou skupinou populace, kde mírně převažuje pozitivní hodnocení fungování demokracie u nás a názor, že současné strany jsou zárukou demokratické politiky. Krajně skepticky hodnotí obě otázky naopak stoupenci KSČM, silně negativní názory převažují také mezi nevoliči a lidmi, kteří se nedovedou rozhodnout, komu by ve volbách do Poslanecké sněmovny dali hlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…