Jestli se prokáže u ředitele školy, jejíž učitelka po šikaně zemřela, pochybení, měl by odejít

20.02.2016 18:30

I když František Bártl, ředitel školy, kde trojice studentů tvrdě šikanovala učitelku, odmítá rezignovat, podle dnešní Mladé fronty Dnes se bude muset funkce vzdát v případě, že se mu prokáže pochybení.

Jestli se prokáže u ředitele školy, jejíž učitelka po šikaně zemřela, pochybení, měl by odejít
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

„Všichni víme, co se tam stalo. Existují nahrávky, a pokud se prokáže, že vedení školy vědělo o té situaci, tak je jediné možné řešení – že budou vyvozeny personální důsledky vůči vedení školy,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) včera odpoledne po setkání s ředitelem Střední průmyslové školy Na Třebešíně v pražských Malešicích a se školními inspektory, kteří případ angličtinářky s osobními problémy vyšetřují.

Na schůzce byl i náměstek primátorky Prahy Petr Dolínek, protože právě magistrát je zřizovatelem školy. I on má stejný názor na to, zda by vedení školy mělo skončit. „V případě prokázaného pochybení ano,“ řekl listu.

Podle něj mohou vaz řediteli školy nebo zástupkyni Taťjaně Kubíkové zlomit i jen zdánlivé detaily, které však jsou klíčové pro pochopení, co se ve škole dělo. Průmyslová škola se totiž hájí tím, že se o šikaně dozvěděla až od žáků 12. ledna a tři agresory potrestala podmíněným propuštěním ze školy a trojkou z mravů.

Nebylo možné si šikany nevšimnout

Spolužáci ve třídě přitom natočili videa, na kterých je patrné, jak se trojice studentů k učitelce chovala. Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal, který u ministryně včera také byl, tyto záznamy, jež zveřejnila i média, popisuje jako naprosto extrémní a rozbíjí slova o tom, že by bylo možné si šikany nevšimnout. „Je to poslední stadium šikany, které se projevuje tímto opovrženíhodným způsobem. Zásadní je, jak dlouho to trvalo, protože tento komplikovaný jev může trvat dlouho i kratší dobu, ale nikdy nemůže to, co jsme viděli a co bylo na záběrech, vzniknout ráno a stát se odpoledne,“ cituje deník Zatloukalova slova.

Podle listu je zvláštní postoj ředitele školy. Prý když vyšla šikana najevo a školu začali novináři se záběry v pondělí konfrontovat, byl v pracovní neschopnosti. Ve středu pak svolal tiskovou konferenci, kde oznámil, že nic nezanedbal a rezignovat nebude.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…