Jsme přátelé, jsme přátelé, jsme přátelé. Pozoruhodný rozhovor se dvěma hlavouny EU

11.07.2016 21:59

Německý týdeník Spiegel přináší dvojrozhovor s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Napříč celým rozhovorem oba politici ujišťují o svém neskonalém přátelství a těch nejlepších úmyslech, které mají s Evropskou unií.

Jsme přátelé, jsme přátelé, jsme přátelé. Pozoruhodný rozhovor se dvěma hlavouny EU
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

V průběhu celého rozhovoru Schulz i Juncker ujišťují o svých přátelských vztazích. To dokládají například tím, že si každý den ráno volají. Juncker dokonce hovoří o tom, že vztahy mezi Evropskou komisí a Evropským parlamentem jsou díky blízkému vztahu mezi nimi dvěma aktuálně na nejlepší úrovni za mnoho let. Juncker se mimo jiné vyjadřuje k plánu Martina Schulze a šéfa SPD Sigmara Gabriela na reformu EU, jež by fakticky učinila z Evropské komise celoevropskou vládu a ještě více by byla upozaděna role národních parlamentů.

Juncker v rozhovoru tvrdí, že reforma je dobře míněna, ale nepřichází ve správnou chvíli. „Museli bychom změnit současné smlouvy a nálada na kontinentu navíc není tomuto druhu reformy příliš nakloněna,“ konstatuje Juncker a v návaznosti na jeho vyjádření Schulz připouští, že za současných okolností k jím navrhované reformě nejspíš nedojde. „Je mi jasné, že mé vize nebudou provedeny hned zítra. Nejsem integrační fanatik. Shodneme se na tom, že Brusel nemůže regulovat všechno,“ argumentuje Schulz.

Juncker i Schulz ve shodě odmítají, že by nesli odpovědnost za brexit. „Proč bych měl? Po 43 letech členství prostě nebyli Britové schopni se rozhodnout, jestli chtějí být součástí EU úplně, či jen částečně,“ tvrdí Juncker a Schulz obviňuje ze zodpovědnosti za brexit především britské konzervativce. „Oni si chtěli vzít celý kontinent jako rukojmí. A co se týká mých kritiků. Kdyby na mě neútočili lidé, jako jsou Le Penová či Wilders, tak bych patrně dělal něco špatně,“ přechází Schulz do útoku.

Celý rozhovor v angličtině máte k dispozici ZDE.

Redakce Spiegelu ovšem konstatuje, že kritika konkrétně Junckera nepřicházela jen z řad „pravicových populistů“, ale k rezignaci šéfa Evropské komise vyzývali český a polský ministr zahraničí. Ti tvrdí, že je Evropská komise příliš dominantní. „Seděl jsem s polským premiérem u kulatého stolu dlouhé hodiny a o požadavku na moji rezignaci nepadla ani zmínka. A český premiér Bohuslav Sobotka mě naopak nabádal, abych ve své funkci setrval i nadále,“ tvrdí Juncker. S obhajobou svého kolegy přispěchal i Schulz, když řekl, že z Junckera mnozí dělají „obětního beránka“.

Základem přátelství obou vrcholných bruselských politiků je podle jejich názoru společný dělnický původ a podobná historie jejich rodin. Zatímco otec Jeana-Clauda Junckera byl násilně odveden do wehrmachtu a skončil jako válečný zajatec v Sovětském svazu, Schulzův strýc zemřel na konci druhé světové války při odstraňování min. To je podle Schulze důvod k tomu, proč společně s Junckerem kladou takový důraz na jednotu evropského kontinentu. Oba dva také přiznávají, že spolu často hovoří i o soukromých záležitostech.

Při společných rozhovorech prý došla řeč i na zprávy, které se zabývaly údajně zhoršujícím se zdravotním stavem a přehnanou konzumací alkoholu Jeana-Clauda Junckera. „Mnoho z těchto zpráv je součástí politické kampaně. O tom není pochyb. Nicméně každý politik občas působí unaveně. Tomu se nelze vyhnout,“ hájí svého kolegu Schulz. Samotný Juncker pouze opakuje to, co již zmiňoval na půdě Evropského parlamentu. „Nejsem unavený ani nemocný,“ tvrdí Juncker a společně se Schulzem se shodují na tom, že jsou přátelé v osobním životě i v politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …