Jsou snad USA na Východě, páni analytici? Politici kvitují pozvání Miloše Zemana do Bílého domu, jen Helena Langšádlová poznamenala cosi o populismu

07.12.2016 22:12

Názorová a možná i povahová blízkost je za pozváním Miloše Zemana do Bílého domu Donaldem Trumpem podle českých politiků oslovených v anketě ParlamentnímiListy.cz. Nebo také za vším hledej ženu, jak si myslí třeba místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek s odkazem na Trumpovu první manželku pocházející ze Zlína. Roli podle nich hraje i to, že se „Miloš Zeman ukázal jako prognostik“ a předpověděl jeho vítězství a jako jediný prezident evropské země ho i podpořil před volbami.

Jsou snad USA na Východě, páni analytici? Politici kvitují pozvání Miloše Zemana do Bílého domu, jen Helena Langšádlová poznamenala cosi o populismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pronesl proslov ve sněmovně. Vyzval k úspoře státních výdajů v oblastech sociálních dávek a fotovoltaiky

Anketa

Českem otřásá skandál šňupajícího Jindřicha Forejta. Bylo by na odstoupení, kdyby média zveřejnila nahrávku úplně opilého politika-těžkého alkoholika?

85%
15%
hlasovalo: 2609 lidí
Miloš Zeman dostal pozvání od Donalda Trumpa do Bílého domu. O čem to svědčí? Je to nějaký průlom? Jsou tím vyvrácena slova analytiků o tom, že nás český prezident vytrhává ze Západu, narušuje spojenecké svazky a ohrožuje bezpečnost republiky? Nebo je to pouze Trumpovo ocenění faktu, že ho Zeman jako jediný evropský prezident podpořil před volbami? Tuto otázku položily ParlamentníListy.cz českým politikům. Zde jsou jejich reakce.
 
Černochová: Česká republika je Trumpovi blízká
 
„Myslím, že panu prezidentu Trumpovi je Česká republika i díky jeho bývalé ženě a jejich společným dětem velmi blízká. Takže v tom nehledám žádnou další symboliku,“ myslí si starostka Prahy 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS). „Jsem velmi ráda, že se prezidenti obou zemí setkají a i dál budou pokračovat nadprůměrné vztahy naší země s americkou administrativou,“ dodala.
 
Langšádlová: Zeman i Trump jsou populisté
 
„Podle mého názoru to svědčí především o tom, že si jsou jako politici v mnohém podobní. Oba jsou populisté, kteří říkají to, co chtějí lidé v daný okamžik slyšet,“ domnívala se místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.
 
Gazdík: Nepřeceňujme jedno pozvání
 
„Myslím, že je to výraz vděku za podporu, i když bych to nepřeceňoval. Počkejme na oficiální pozvání, zatím nemluvme o průlomu,“ konstatoval Petr Gazdík, předseda Starostů a nezávislých. „A už vůbec nemluvme o orientaci Východ nebo Západ – prostě nepřeceňujme jedno pozvání, zahraniční politika se buduje dlouhodobě,“ doplnil.
 
Bartošek: Za vším hledej ženu
 
„Jde nesporně o velmi pozitivní signál a podle mého i zahájení nové etapy vzájemných vztahů. Dovolím si trochu zavěštit, ale jedním z klíčových momentů pro společnou rychlou schůzku může být jmenování nové velvyslankyně. Známé za vším hledej ženu má v tento okamžik pozitivní konotace,“ sdělil místopředseda KDU-ČSL i Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.
 
 
Telička: Jsou za tím podpora Trumpovi, jeho vztah k zemi první manželky i úsilí Hradu
 
„V první řadě jsem rád, že prezident pozvání obdržel. Domnívám se, že jde o kumulaci cca tří aspektů – podpora Trumpovi, jeho vztah k zemi první manželky a zcela jistě i úsilí Hradu. Teď už budu jen doufat, že prezident bude přípravu cesty konzultovat s vládou,“ okomentoval europoslanec Pavel Telička zvolený za ANO.
 
 
Paroubek: Zeman dělá realistickou politiku, bude se o ni snažit i Trump
 
„Už v okamžiku, kdy se Miloš Zeman vyjádřil, že podporuje kandidaturu Donalda Trumpa v prezidentských volbách, se zadělalo na jeho pozvání. Miloš Zeman byl totiž jeden z mála evropských politiků a státníků, který takovýmto způsobem podpořil republikánského kandidáta, nikoliv Hillary Clintonovou,“ upozornil bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Byla v tom jednoduchá úvaha Miloše Zemana – od Clintonové by byl těžko pozván do Bílého domu právě proto, že dělá realistickou politiku ve vztahu k Rusku. Myslím, že o podobný typ politiky se bude pokoušet Donald Trump,“ uvedl. Podle Paroubka je těžko obhajitelné, když někdo říká, že se Miloš Zeman snaží republiku tlačit východním směrem. „To, co říká, a jsou to i moje slova z doby, kdy jsem byl premiérem, že je potřeba dělat politiku všech azimutů. Oba jsme si tento výrok vypůjčili od Charlese de Gaulla. Samozřejmě že oběma nohama jsme na půdě Evropské unie, ale také se rozhlížíme po partnerech ve světě. Jakou jsou Čína, Rusko i další země, ve snaze mít s nimi korektní, především obchodní vztahy,“ dodal.
 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
 
Plzák: Špatná zpráva pro ty, kteří se snaží naši zemi zavléci do Evropy socialismu
 
„Je to skvělá zpráva pro mne a špatná pro ty, kteří se snaží naši zemi zavléci do Evropy socialismu. Tam už jsme byli,“ konstatoval lékař a poslanec za hnutí ANO Pavel Plzák.
 
Klaus mladší: Všichni prezidenti udržují nadstandardní vztahy s americkou administrativou
 
„Proč to nazývat průlomem,“ otázal se Václav Klaus mladší (ODS). „Všichni čeští prezidenti udržují nadstandardní vztahy s americkou administrativou,“ upozornil.
 
Bašta: Zeman i Trump mají podporu občanů a nesnášejí elity a média
 
„Miloš Zeman byl oceněn jako prognostik. Už na konci září předpokládal vítězství Donalda Trumpa. Jako jediný prezident země Evropské unie ho veřejně podpořil. Stejně se zachoval maďarský premiér Orbán. Oba dostali pozvání do Bílého domu,“ připomněl bývalý ministr a velvyslanec Jaroslav Bašta (ČSSD). „Hluboce se mýlili všichni ti analytici a mainstream, kteří tvrdili, že politici podobného typu nás vedou na Východ, a ne na Západ. Teď asi budou muset změnit své názory, nebo nového amerického prezidenta zahrnout také na Východ,“ řekl. „Je tam ještě jedna podprahová solidarita mezi výše zmíněnými politiky. Mají podporu občanů a nesnášejí politické elity a média. Což je také velmi důležitý moment,“ domníval se.
 
 
Skokan: Může mezi nimi být dost velká názorová i povahová shoda
 
„Není to o tom, jestli nás prezident Zeman vedl na Západ či na Východ, ale jak je to v souladu s míněním některých názorových skupin u nás. Mezi Zemanem a Trumpem může být dost velká názorová shoda. I tím, že oba jsou dost nekonformní osobnosti. Takže si myslím, že vztahy mohou být lepší než doposud mezi některými našimi a americkými prezidenty. Což je pro nás jedině dobře,“ myslí si bývalý hejtman Libereckého kraje a poslanec za Věci veřejné Petr Skokan (nyní Spolehnutí). „Hraje roli i to, že má povědomí o naší zemi – na rozdíl od mnoha Američanů – i díky své první manželce,“ doplnil.
 
Matějka: Pozvání Trumpem je jednoznačně na Západ
 
„Prezident Miloš Zeman bývá kvůli svým vyjádřením bezesporu předmětem mezinárodního zájmu, aniž hodnotím jeho politiku, se kterou v mnoha ohledech nesouhlasím. Faktem ale je, že slova o narušování spojenecké vazby, ohrožování naši bezpečnosti a posouvání nás ze Západu na Východ jsou slyšet ze stejných úst, ze kterých byla slyšet podpora Clintonové proti Trumpovi. Nedělám si proto iluze, že ti, kteří výše uvedená slova používají, si opět najdou důvod, proč pozvání Miloše Zemana do Bílého domu je špatně, přestože jde zejména po zvolení Donalda Trumpa o pozvání jednoznačně na Západ,“ konstatoval místopředseda Svobodných František Matějka. „Hodnocení návštěvy si nechám až na dobu po setkání, nicméně už teď se na něj těším. Jistě bude opět středem pozornosti nejen u nás,“ je přesvědčen. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…