KSČM rozhodne, zda bude tolerovat Babišovu druhou vládu

30.06.2018 6:12

KSČM na sobotním jednání širšího vedení v Praze rozhodne, zda 11. července při hlasování Sněmovny o důvěře nějakým způsobem podpoří čerstvě jmenovaný menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO). KSČM se před dvěma týdny usnesla, že toleranci vlády ANO a ČSSD zváží, pokud její programové prohlášení bude obsahovat sedm základních programových požadavků komunistů. Zprávu přinesla ČTK.

KSČM rozhodne, zda bude tolerovat Babišovu druhou vládu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Prezident Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku

ANO také mělo zaručit, že příslušné návrhy projedná Sněmovna nejpozději půl roku před volbami.

Komunisté si pro toleranci kabinetu veřejně kladli především programové požadavky. Kabinet by měl podle nich například prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu, zdanit církevní restituce a chránit přírodní bohatství ČR mimo jiné tím, že by vodní zdroje přešly do vlastnictví státu, krajů a obcí, či ochranou těžebních ložisek před „zcizením do zahraničních rukou“.

Strana není před sobotním rozhodováním jednotná, už od nízkého podzimního volebního výsledku se v ní diskutuje, zda podpora vlády s miliardářem Babišem nemůže preferencím před letošními komunálními volbami spíš uškodit. Předseda strany Vojtěch Filip vydal v úterý prohlášení, že kabinet a vztah KSČM k němu nebude až do dnešního rozhodnutí zhruba devadesátky členů ústředního výboru komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…