Kalousek ke Klausově podmínce restitucí: Je to nesmyslné

31.08.2012 7:02

Na obzoru je další přestřelka mezi vládou a prezidentem republiky. Důvodem je tentokrát žádost prezidenta o osobní záruky koaličních lídrů, že při církevních restitucích nebude prolomena hranice Února 1948. Reakcí některých koaličních špiček byl údiv a nechápavost.

Kalousek ke Klausově podmínce restitucí: Je to nesmyslné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Podle serveru Novinky.cz se předsedové koaličních stran zdráhají dát prezidentovi osobní garance, že církevní restituce neprolomí hranici Února 1948. Prezident přitom naznačil, že jejich vyjádření ovlivní jeho rozhodnutí, zda zákon podepsat či nikoliv.

Ministr financí Miroslav Kalousek označil Klausovu podmínku za nesmyslnou a neústavní. „To je nepřípadná novelizace ústavy,“ říká k prezidentovu požadavku s tím, že on by na místě předsedy strany Karla Schwarzenberga na tuto výzvu nereagoval. Zárukou je podle něj už to, že pro zákon zvednou ruku ve Sněmovně.

Kalousek věří, že Klausovo popíchnutí nepřiměje k revizi postoje některé občanské demokraty, kteří na podněty z Hradu tradičně reagují vstřícně. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zase nechápe, jakou záruku by měl prezidentovi dát. „Z dopisu pana prezidenta mi není jasné, co přesně má znamenat osobní garance,“ namítá.

Předseda vlády Petr Nečas nechtěl své stanovisko ke Klausově podmínce nijak komentovat. „Nejdříve se svým stanoviskem seznámím pana prezidenta a poté i veřejnost,“ ujistil. Karolína Peake rovnou oznámila, že prezidentovy obavy nesdílí, ale nabídla, že zákon nechá přezkoumat Legislativní radou vlády.

Hlavním bodem sporu v rozsahu navraceného je majetek, který znárodnila vláda v tzv. druhé pozemkové reformě v roce 1947, která po Únoru již nebyla prováděna, protože došlo k mnohem radikálnějšímu znárodnění. Pokud by takto byla prolomena hranice komunistického převratu, mohli by uplatňovat své nároky i někteří šlechtici, či odsunutí Němci.    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…