Koncerty, kde jsou neonacisté vítáni. O víkendu byl jeden v Praze

22.09.2013 10:10

O určité dvojkolejnosti neonacistické scény u nás píše server Aktuálně.cz. Podle osloveného odborníka se sice česká krajně pravicová scéna od neonacismu verbálně distancuje, ale jde jen o slovní distanc. Setkání různých částí pravice umožňují i některé koncerty.

Koncerty, kde jsou neonacisté vítáni. O víkendu byl jeden v Praze
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

Server uvádí, že na pražském Krejcárku v sobotu vystupovalo kanadské uskupení Légitime Violence, skinheadská kapela, která má velmi blízko ke krajně pravicové scéně.

"V praxi jde o další v řadě koncertů, na kterých vystupují kapely, které se nehlásí otevřeně k neonacismu, ale jejichž akce jsou místem, kde se neonacisté scházejí a kde jsou vítáni," uvedl Lukáš Jelínek z organizace Antifa.

"Pokračuje tak trend, který začal před několika lety, kdy se část neonacistických aktivistů rozhodla nadále se nedržet skinheadské image. Tento trend vyvolal v neonacistickém prostředí určitý protitlak, kdy se aktivizovala část zejména starších aktivistů, kteří začali své skinheadství naopak zdůrazňovat, přičemž se ale většinou vyhýbají otevřené podpoře neonacismu," dodává.

Výsledkem toho je podle něj určitá dvojkolejnost neonacistické scény, kdy zde vzniká jakási paralelní ultrapravicová skinheadská scéna.

Neonacisté pronikají do zatím politicky neaktivní části skinheadské subkultury

Tato paralelní scéna se prý sice verbálně distancuje od otevřeného neonacismu, navzdory tomu, že část jeho znaků zachovává. Mezi těmito znaky server uvádí například nacionalismus, rasismus, homofobii a také odpor k široce pojímané "levici".

Lukáš Jelínek pak uvedl, že všech těchto koncertů se samozřejmě účastní jak "nepolitičtí" skinheads, tak neonacisté, což jim prý umožňuje pronikat do zatím politicky neaktivní části skinheadské subkultury. Jelínek také upozornil na to, že v posledních letech proběhlo v Čechách hned několik koncertů kapel tohoto ražení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…