Konec ČT? Čísla, informace. Prý přijde velká změna

05.01.2020 19:52

„Co se zdálo léta nedotknutelné, najednou dotknutelné je. Kavčí hory čeká zemětřesení,“ predikuje ekonom Vladimír Pikora ve svém komentáři na serveru Reflex.cz budoucnost české veřejnoprávní televize, kterou zřejmě čekají masivní změny. Ekonom tak očekává na základě skutečnosti, že se ve světě začalo mluvit o nutnosti změnit financování veřejnoprávních médií. Pozornost si získala zejména média v Británii jako například BBC, kterou nejspíše čeká omezení koncesionářských poplatků.

Konec ČT? Čísla, informace. Prý přijde velká změna
Foto: Repro ČT24
Popisek: Luboš Rosí o TV Prima

Televize, jak ji známe, je podle Pikory médiem minulosti. Soudí tak na základě faktu, že postupem času se změnila technologie i společnost a zákony, jimiž se televize řídí, už jsou zastaralé. „Změny asi čekají i Českou televizi. Budoucnost má internet. Televize je médiem minulého století,“ poukazuje na nevalné vyhlídky veřejnoprávní televize s tím, že realitou se dnes stává třeba diskusní televize DVTV či Netflix.

Anketa

Je dobře, že Donald Trump nechal ,,oddělat" Kásima Sulejmáního?

hlasovalo: 14117 lidí

Britský premiér Boris Johnson zvažuje zrušení televizního poplatku veřejnoprávní BBC. Chce, aby TV poplatek byl dobrovolný. S jejím zpravodajstvím jsou labouristé dlouhodobě nespokojeni. Labouristé obviňují BBC například z toho, že dlouhodobě nadržuje konzervativcům.

Stejně tak jako se nyní děje v Británii, i v Česku pozoruje ekonom vzrůstající nevoli občanů k veřejnoprávním médiím. „O tom svědčí tahanice kolem schvalování výročních zpráv ČT v Poslanecké sněmovně. Nálada houstne i v samotné Radě ČT. Rada dvakrát po sobě odmítla schválit rozpočet. To je nebývalé. Rada i politici začínají chápat, že současná podoba instituce, která se tváří jako stát ve státě, je neudržitelná,“ podotýká Pikora.

Zároveň dodává, že Česká televize nemá rozpočet. „Už v listopadu uložila rada generálnímu řediteli ČT za úkol hledat úspory. Předložený rozpočet je prý – podle některých médií – ‚falešně‘ vyrovnaný,“ zdůrazňuje Pikora s tím, že vyrovnanosti údajně dosahuje jen díky čerpání z fondu televizních poplatků, což je některými lidmi vnímáno jako diskutabilní operace.

Vedení ČT na to zareagovalo tím, že navrhlo v rozpočtu na příští rok ušetřit proti původnímu návrhu 170 milionů korun. „Rozpočet tak počítá s náklady a výnosy 6,775 miliardy korun. Nyní je na radních posoudit, zda to je hodně, nebo málo. Proti skoro tři čtvrtě miliardy se mi to zdá málo. Ukazuje se přitom, že je kde šetřit. Vedení televize navrhlo ušetřit 100 milionů korun ve výrobě pořadů, 30 milionů na přechodu na vysílací standard DVB-T2, 25 milionů na investicích a 15 milionů na provozních nákladech. Jen 15 milionů na provozu?“ podivuje se Pikora.

Ředitel veřejnoprávní televize Petr Dvořák to však na posledním jednání od Rady ČT schytal. Přestože původní verzi rozpočtu, kterou na předchozím jednání radní odmítli, seškrtala Česká televize o 170 milionů korun, nebyl rozpočet na příští rok schválen.

Hlavním důvodem je skutečnost, že podle dlouhodobého plánu hrozí, že by veřejnoprávní médium muselo z roku na rok škrtat až 800 milionů korun. Proto musí generální ředitel předložit nový dlouhodobý plán na roky 2021 až 2024 a až poté budou moci radní zodpovědně posoudit rozpočet na příští rok. Více jsme psali ZDE.

„Objevil se návrh, že by televizi bylo možné platit ze státního rozpočtu a koncesionářský poplatek by byl zrušen, protože se vlastně jedná jen o další daň,“ podotýká Pikora s tím, že ve světě to není nic neobvyklého. Není podle něj pochyb o tom, že bude muset televize šetřit. Nesouhlasí s tvrzením, že by změnou financování přišla veřejnoprávní média o svou nezávislost. 

ČT má nyní šest kanálů a téměř tři tisíce zaměstnanců, podobně jako BBC. U BBC přitom britští politici tvrdí, že je zbytečně velká a potřebuje zmenšit a snížit výdaje. U ČT to je stejné. Předpokládá proto, že i u nás Česká televize zažije v budoucnu velké změny.

A nepůjde jen o formát vysílání, počet kanálů, počet diváků, financování, rozpočet a podobně. Půjde i o formu kontroly veřejnoprávních médií. „Řada lidí se Radě ČT směje, že není plně nezávislá v tom smyslu, že sice hospodaří podle ‚vlastního‘ rozpočtu, ale náklady na činnost rady a na odměny jejích členů se hradí ze zvláštní výdajové položky rozpočtu České televize,“ píše ekonom.

Jako příklad uvádí, že kdyby si Rada ČT chtěla nechat zpracovat nějakou analýzu, musí žádat vedení televize, které si může vybrat takového zpracovatele, že nakonec vyrobí to, co bude vedení vyhovovat. „To otevírá otázku, zda by neměla být veřejnoprávní média kontrolována Nejvyšším kontrolním úřadem. Člověk se vlastně ptá, jak je možné, že to tak ještě není. Bojí se snad někdo, že když NKÚ uvidí vedení ČT do karet, přijde ČT o nezávislost?“ uzavírá ekonom Pikora.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…