Konec světa? Novinářům v USA se třesou kolena

09.11.2016 6:52

Po vyústění britského referenda o Evropské unii se letos rýsuje již druhý překvapivý výsledek voleb, který bude mít dopad na dění ve světě. Ačkoli mainstreamová média vysoce favorizovala Hillary Clintonovou, aktuálně se jeví jako vysoce pravděpodobné vítězství Donalda Trumpa.

Konec světa? Novinářům v USA se třesou kolena
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

Po třetí hodině ranní středoevropského času již začalo být zřejmé i nejskalnějším fanouškům Hillary Clintonové, že by si místo šampaňského měli připravit dostatečnou zásobu kapesníků. Přibližně v 5:40 připsala dlouho váhající CNN Trumpovi 29 volitelů z Floridy a připustila, že tímto vítězstvím učinil rozhodující krok na cestě do Bílého domu. Do té doby vedla Clintonová v poměru 197 ku 187 volitelům, ale situace se rázem změnila a do čela se dostal Trump.

Jako první na nečekaný vývoj prezidentských voleb zareagovaly trhy. Jak uvedla CNN, „trhy citlivě reagují na nejistotu a Donald Trump je považován za nepředvídatelného“. Již po prvních výsledcích nasvědčujících možnému úspěchu republikánského kandidáta americké akciové poklesly téměř okamžitě o 4 % a oslabení se týkalo také akciových indexů v Asii, včetně Japonska. Vedle toho šla „ke dnu“ mexická měna. „Pohyby na trzích charakterizuje šok a hrůza,“ líčí analytik Matt Simpson ze společnosti ThinkMarket.

Neméně šokovaní byli i američtí komentátoři, kteří ve většině případů předvídali vítězství Hillary Clintonové a často ani nijak neskrývali sympatie, které k demokratické kandidátce chovají. Vlivná komentátorka deníku The Miami Herald, World Politics Review a bývalá korespondentka CNN Frida Ghitis se ve svém tweetu krátce po třetí hodině uklidňovala tím, že ani vítězství na Floridě nemusí Trumpovi stačit. Ovšem o půl hodiny později již psala, že „dlouhá noční můra nekončí“.

V dalších tweetech se již zmohla na pouhé žertování, kterým se snažila zakrýt svůj šok. „Asi dostaneme šanci otestovat teorii, podle které v případě vítězství Donalda Trumpa nastane konec světa,“ tweetla Ghitis pár minut před čtvrtou hodinou ranní. Další komentátoři na Twitteru již jen rezignovaně „rýsovali“ své katastrofické vize. „Džihádisté z ISIS se nyní musí smát. Vítězství Trumpa bude znamenat konec jakékoli smysluplné koalice proti terorismu,“ tweetnul pár minut před pátou uznávaný expert na islám z Columbia University Haroon Moghul.

Redaktor britského konzervativního deníku The Telegraph Tim Stanley na Twitteru připomněl i další skutečnost spojenou s případným vítězstvím Donalda Trumpa. „Jestli opravdu uspěje, tak se dostává Nigel Farage opět do popředí na britské politické scéně. Nikdo ve Velké Británii neudržuje s Trumpem tak blízké kontakty jako právě on,“ napsal Stanley. S narůstajícími šancemi Trumpa se na americkém Twitteru šíří také žertování o imigraci.

Oblíbený vtip o odchodu mnoha příznivců Clintonové připomněl bývalý spolupracovník prezidenta Billa Clintona a zakladatel Citizen University Eric Liu. „Dost bylo žertování o stěhování do Kanady. Zůstaňme ve Spojených státech, stůjme při naší zemi, bez ohledu na to, jak to dnes nakonec dopadne,“ napsal Liu. Bývalý poradce prezidenta Baracka Obamy Daniel Pfeiffer ve chvíli, kdy se Trump ujal vedení, zahrál na citlivou strunu. „Zkuste se nyní vcítit do role imigrantů a muslimů. Jak jim teď asi musí být?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…