Konec uhlí v roce 2030. To by byl úspěch, říká ,,ministryně" z KDU-ČSL

28.11.2021 21:26

Senátorka za KDU-ČSL, jež je kandidátkou i na ministryni životního prostředí v nově vznikající vládě, Anna Hubáčková by za největší úspěch považovala, kdyby ukončení využívání uhlí nastalo v roce 2030. Uvedla to pro server iROZHLAS.cz.

Konec uhlí v roce 2030. To by byl úspěch, říká ,,ministryně" z KDU-ČSL
Foto: PL
Popisek: Senátorka Anna Hubáčková

V případě, že by se Hubáčková opravdu dostala na resort životního prostředí, věnovala by se mimo jiné tématům, která jsou strategická a přináší je Evropská unie. Druhé pro ni stěžejní téma jsou klimatické změny. „Jde o adaptace na tyto poměry a na nové klimatické podmínky. To je Green Deal,“ poznamenala Hubáčková.

„Znamená to, jak se chovat v krajině tak, aby se nám její teplota nezvýšila o více než jeden a půl stupně – zatím ty vize vidíme do roku 2050. A toto je jedno z hlavních témat, které chci promítnout do práce Ministerstva životního prostředí, pokud tedy nastoupím. Asi i rozšířit spolupráci s jinými ministerstvy,“ uvedla. Neopomněla samozřejmě zmínit i kauzu Bečva, kdy se chce věnovat ochraně pitné vody – a zároveň také dořešit tento případ. 

Rozhovořila se také o fosilních palivech, kdy podle jejích slov je cílem je nepoužívat. Podle ní bude výzvou, jak v této oblasti změnit myšlení lidí, výrobu a co nabídnout, aby auta byla co nejmíň zdrojem znečištění. Zmínila, že by chtěla změnit závěry uhelné komise, která navrhla ukončit využívání uhlí až v roce 2038. 

„Jedna věc je, co si přejeme, a druhá věc je, k čemu nás donutí zhoršující se životní prostředí, jak nás donutí udělat kroky rychleji. A myslím si, že právě v omezení a zastavení těžby. Limity jsou pro nás neprolomitelné. A termín 2038, který jste možná viděli v našem koaličním prohlášení, je pro mě výzva, abych zapracovala co nejvíc na tom, aby to bylo dříve,“ podotkla Hubáčková, jež by za největší úspěch považovala rok 2030, nejpozději rok 2033.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…