Korupci se nedaří odhalovat, tvrdí Nejvyšší státní zastupitelství

24.07.2012 17:20

Policisté a státní zástupci mají stále problémy s odhalováním a prokazováním korupce. Přestože počet zjištěných trestných činů podplácení či přijímání úplatku v loňském roce vzrostl, číslo zdaleka neodpovídá realitě. Uvedlo to Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ) ve své výroční zprávě, kterou ve středu předloží vládě.

Korupci se nedaří odhalovat, tvrdí Nejvyšší státní zastupitelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nejvýrazněji se v minulém roce zvýšil počet lidí, kteří byli obviněni z podplácení. Zatímco předloni stíhali za tento trestný čin policisté 92 lidí, v roce 2011 to již bylo 164. Výrazně narostl také počet případů, které skončily podáním obžaloby. Loni poslali státní zástupci před soud 155 lidí, o rok dříve 82. Z přijetí úplatku pak kriminalisté obvinili loni 50 údajných pachatelů, což je o 13 více než v roce 2010. Počet obžalovaných stoupl z 31 na 48.

Státní zastupitelství však tato čísla považuje za nízká. "Stále platí, že dosavadní opatření nepřinesla v této oblasti zásadní změnu a pro odhalování a prokazování korupce dosud chybějí efektivní nástroje," uvedlo NSZ.

Podle něj by mohl pomoci právní předpis na ochranu takzvaných oznamovatelů - tedy lidí, kteří upozorní na nekalé praktiky na svém pracovišti. Po normě již několik let volá protikorupční organizace Transparency International. Z červnového jednání kabinetu pak vyplynulo, že by pravidla ochrany takzvaných whistleblowerů mohla být vložena do antidiskriminačního zákona.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…