Kubera odmítl kritiku čínského velvyslance. A řekl mu to do očí

29.10.2019 19:42

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) dnes během schůze s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem odmítl čínskou kritiku za svou účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze. Peking podle Kubery nemůže vystupovat vůči České republice z pozice síly a hrozit jí, přičemž zdůraznil, že Čína musí respektovat, že je Česko suverénní země. „Čína se obrovsky bojí toho, aby nedopadla jako Sovětský svaz. Kdyby jednotlivé regiony začaly usilovat o jakousi samostatnost, tak pro Čínu je to zdrcující,“ vysvětloval poté Kubera novinářům čínské obavy.

Kubera odmítl kritiku čínského velvyslance. A řekl mu to do očí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Anketa

Vnímáte zdraví prezidenta Zemana jako problém?

19%
81%
hlasovalo: 12735 lidí
Kubera dnes uvedl, že si s čínským velvyslancem vyměnili názory, žádný závěr z debaty ale nevyplynul. Čínský velvyslanec podle předsedy Senátu prezentoval pozici Pekingu k otázce celistvosti Číny. „Z čínské strany je potřeba větší velkorysosti. My chápeme jejich pozici, ale oni zase musejí chápat naši,“ podotkl Kubera.

Čang na schůzce zopakoval svou kritiku kvůli Kuberově účasti na tchajwanské recepci na počátku října, kde předseda Senátu vyzdvihl ekonomickou spolupráci a vyfotografoval se s představiteli Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR. 

Kubera řekl, že sice ví, že Peking nepovažuje Tchaj-wan za samostatnou zemi, zároveň to ale podle něj neznamená, že by jako šéf jedné z českých parlamentních komor nemohl s tchajwanskými představiteli mluvit. A upozornil taktéž na to, že je Tchaj-wan pro Česko třetím největším asijským obchodním partnerem.

Novinářům později předseda Senátu vysvětlil, že čínská citlivost k otázce územní celistvosti je dána obavami z rozpadu země. „Ve skutečnosti nejde ani o Tibet, ani o Tchaj-wan, ale o celistvost Číny jako takové, myslím tím pevninské Číny. Čína se obrovsky bojí toho, aby nedopadla jako Sovětský svaz. Kdyby jednotlivé regiony začaly usilovat o jakousi samostatnost, tak pro Čínu je to zdrcující,“ uvedl.

Server Deník N dnes v souvislosti se schůzkou Kubery a čínského velvyslance napsal, že předseda Senátu zvažuje, že neuskuteční cestu na Tchaj-wan, o které dříve hovořil. Kubera serveru řekl, že cesta není připravená, mluvil o ní pouze jako o záměru. Jeho nápad kritizovali prezident Miloš Zeman i další ústavní činitelé, podle nich by mohl poškodit české podniky působící v Číně. Kubera uvedl, že nechce českým firmám škodit.

„Ta cesta není ani připravená, je to záměr. Kromě toho na Tchaj-wanu budou volby. Pro Číňany to kolísá podle toho, jak dopadnou volby na Tchaj-wanu, a je to podobné jako v Hongkongu, jestli ti zvolení jsou víc k Číně vstřícní, nebo víc nepřátelští, a podle toho na to reagují i Číňané,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…