Lékaři z Visegrádské skupiny budou protestovat společně

28.07.2012 13:05

Lékařští odboráři ze zemí Visegrádské skupiny se dohodli na společném postupu proti reformám, které prý omezují zdravotnictví jako veřejnou službu. Plánují symbolický společný protest, který by měl proběhnout v listopadu.

Lékaři z Visegrádské skupiny budou protestovat společně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

Milan Kubek, předseda České lékařské komory, se domnívá, že ve všech čtyřech zemích jsou po dvaceti letech pobytu v kapitalistické společnosti platy lékařů nesrovnatelné s tím, co se jim nabízí ve vyspělých státech. Proto prý řada lékařů odchází do ciziny.

„Obrovské problémy má Polsko, které je čistým exportérem. Za poslední desetiletí odešlo 20.000 lékařů. Nemá je kdo nahradit, Polsko nemá Slováky jako ČR, kteří by mohli přijít na jejich místa,“ říká Kubek.

V České republice jsou na tom podle něj lékaři i pacienti relativně nejlépe. „Pojišťovenský systém funguje, drtivá většina péče je zajištěna veřejným systémem,“ říká Kubek. Zato v Polsku prý pojištění pokrývá jen nemocniční péči, v ambulancích pacienti obvykle platí. Rovněž v Maďarsku pochází významná část lékařských příjmů od pacientů. Na Slovensku jsou zavedeny regulační poplatky.

Ve všech čtyřech zemích se prý odboráři obávají posilování moci velkých finančních skupin. „Ty mají pocit, že na zdravotnictví, pokud se zkomercionalizuje, se dá vydělat. Bude to ale za cenu snížení dostupnosti, kvality a bezpečnosti péče pro občany,“ říká Milan Kubek.

Podle předsedy sdružení Občan Pavla Vepřeka však má zdravotnictví ve čtyřech zemích zcela odlišné problémy a lékaře spojuje pouze nespokojenost s příjmy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…