Levičák ohromil Twitter: Daň sto procent, zcela seriózně. Ptali se ho, jestli to není ještě málo

04.07.2021 6:50

„Myslím, že by dědická daň měla být ve výši 100 %,“ zaznělo v příspěvku silně levicově orientovaného studenta na Twitteru a rozhořela se diskuse, která široce přesahuje běžný dosah sledujících. Příspěvek šokoval nejednoho z komentujících, a na jednom místě se tak v diskusi potkali ekonom Pavel Kohout, bývalý místopředseda Svobodných František Matějka či jaderný inženýr Marek Ruščák. A přišly i další „zajímavé nápady“. „100% dědická daň je málo. Měla by být minimálně 150 %, takže lidi budou muset napracovat půlku svého života ještě po smrti,“ zaznělo.

Levičák ohromil Twitter: Daň sto procent, zcela seriózně. Ptali se ho, jestli to není ještě málo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Finanční úřad, ilustrační foto

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí
Na účtu studenta šířícího povětšinou silně levicové názory s přezdívkou lukyn, který je na této sociální síti sledován 715 lidmi a charakterizuje se jako „postmoderní neomarxistický žižekián s vlivem platóna, hegeliánské, marxistické dialektiky, freudovy psychoanalýzy a existencialistického absurdismu“, se objevil příspěvek, který dosti překročil jeho obvyklé přispěvatele. Obsahuje návrh, jak by podle něj měla vypadat správná dědická daň.

Výše dědické daně by byla dle levicově orientovaného studenta stanovena velmi jednoduše, vašim potomkům by totiž nejraději sebral úplně vše, a to do posledního haléře, jelikož by dědická daň činila stoprocentní srážku z veškerého majetku.

„Seriózně si myslím, že by dědická daň měla být ve výši 100 %, aby lidi donutila předávat si spíše vědomosti a zkušenosti ohledně dosažení úspěchu, a ne jen peníze a majetek jakožto výsledek toho úspěchu,“ míní student.

Mnozí lidé zřejmě doufali, že jde o nějakou recesi, autor nápadu však přispěchal s dovysvětlením a na dotaz, zdali když „člověk celej život bude dřít, aby zabezpečil rodinu, ale stát mu to všechno ukradne“, odpověděl kladně. Děti si pak prý „svého úspěchu budou více vážit, než kdyby to všechno jen zdědili.

Na nápad s dosti netradiční mírou zdanění reagoval i expolitik František Matějka. Z příspěvku mladého studenta je dle něj jasné, že zřejmě dědit nebude. „A přitom stačilo napsat, že nemáte v rodině majetek, který byste zdědil,“ komentoval.


Twitterový komentátor a satirik Jiežibaba pak přišel s nápadem, jak návrh mladého studenta ještě více „vylepšit“. „Ne, to je málo. Měla by být minimálně 150 %, takže lidi budou muset napracovat půlku svého života ještě po smrti,“ zaznělo.

Bez reakce věc nemohl zanechat ani ekonom Pavel Kohout a připojil dosti jasný příspěvek: „Dědečku, co to děláte? – Sázím jabloně, chlapče. – A kdy budou jablíčka? – Až za hodně dlouho. To už tady nebudu. – A proč je tedy sázíte? – Aby levičáci měli co znárodňovat, milý hochu.“

Jaderný inženýr Marek Ruščák dodává, že by navíc návrh tradičně nejvíce zasáhl ty nejchudší. „Ti s větším majetkem by věděli velmi dobře, jak tu daň obejít, a nejvíce by to zasáhlo ty nejchudší. Kdyby tu taková daň byla, tak přesně vím už dnes, jak to udělat, aby ji moje děti nemusely zaplatit,“ podotkl.


V souladu s návrhem by dle dalších bylo vhodné, aby autor také vyzkoušel možnost podělit se se státem. „Já myslím, že by ti měli sebrat kapesné, ve výši 100 %,“ zněl jeden z návrhů.

Jeden z komentujících též připojil příspěvek s návrhem, který by mladého studenta zřejmě stál nemalé prostředky. „V rámci omezování negativních externalit by se měla zavést daň z levičáckých tweetů,“ zaznělo.

A závěrem došlo i na bilancování, kdy by mohl student propagující stoprocentní daň z dědictví možná pozměnit názor. „A víte, kdy zpravidla tyhle kokotiny lidi přejdou? V okamžiku, kdy si za svoje vydělaný peníze koupí opravdu něco hodnotnýho. Třeba byt nebo barák. Nebo auto, nebo cokoliv, co má nějakou cenu. Dejme mu čas vydělat peníze a mít děti. Sám změní názor,“ doufá ve svém komentáři uživatel Daniel Boček.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…