Macron přijel do Česka a dal rozhovor. Hned mu připomenuli Mnichov

05.03.2024 10:22 | Monitoring

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijíždí do Česka na návštěvu, kdy se setká s premiérem Petrem Fialou a prezidentem Petrem Pavlem. V rozhovoru pro Novinky.cz uvedl, že je rád, že má v Česku silné a evropské partnery. Jedna z jeho myšlenek zaujala také někdejšího hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, dnes zastupujícího stranu PRO Jindřicha Rajchla.

Macron přijel do Česka a dal rozhovor. Hned mu připomenuli Mnichov
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

„Měli bychom také pamatovat na to, že náš program suverenity pomohl udržet jednotnou a silnější Evropu díky společným nákupům vakcín, společnému dluhu na financování obnovy a transformace po covidu a reindustrializaci kontinentu ve prospěch regionů,“ uvedl Emmanuel Macron v rozhovoru pro deník Právo. 

„Díky, pane Macrone, takovou ‚jednotnou a silnější‘ Evropu založenou na podivném nákupu vakcín a na společném dluhu, který se nyní neustále zvyšuje financováním války, opravdu nechci. Návrat evropské spolupráce ke kořenům, komunikace a spolupráce silných suverénních členských států s právem veta, zachování české koruny jako silné národní měny, už nikdy žádné ‚o nás bez nás‘, jak to zažili i díky Francii naši dědové a pradědové, kterým nebylo dovoleno bránit svobodnou masarykovskou republiku před Hitlerovým nacistickým Německem. Jste PRO?“ okomentoval to někdejší hejtman Michal Hašek.

Francouzský prezident Macron přijíždí dnes do Česka potřetí. „Tato návštěva bude příležitostí znovu připomenout rozsah spolupráce našich dvou zemí a stejně tak i její význam, zejména v oblasti civilní jaderné energetiky a obranného průmyslu,“ uvedl Macron v rozhovoru.

„S předsedou vlády Petrem Fialou podepíšu Akční plán strategického partnerství České republiky a Francie na roky 2024–2028. Strategické partnerství naše země pojí od roku 2008 a stanovuje priority naší konkrétní spolupráce ve strategických a obranných záležitostech, spolupráce v rámci Evropské unie, v oblasti energetiky a dopravy a našich kulturních, vzdělávacích, jazykových a vědeckých vztahů. Dnes budeme hovořit o našem společném příspěvku ke strategickým otázkám na evropské úrovni: o podpoře Ukrajiny, posílení evropské bezpečnosti a obrany a o energetické bezpečnosti,“ uvedl Macron.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49978 lidí
Česko je pro něj mimo jiné zemí, kterou obdivuje pro literaturu, hudbu a výtvarné umění. „Ale také pro hodnoty prosazované už Janem Palachem a pak Václavem Havlem a sametovou revolucí. Často také sleduji výkony českých sportovců před olympijskými a paralympijskými hrami v Paříži, například slavnou tenistku Markétu Vondroušovou,“ popsal Macron.

Evropská unie je pak dle jeho slov správnou úrovní pro řešení řady výzev, které je třeba zvážit v kontinentálním měřítku. „Je správnou úrovní, aby přispěla k naší bezpečnosti v komplementaritě k NATO, aby přispěla k naší ekonomické stabilitě, demokratickému způsobu života, aby sankcionovala a izolovala Rusko a zároveň podpořila Ukrajinu. Evropa je také správnou úrovní, která má váhu tváří v tvář konkurenci Spojených států a Číny, aby byl náš hlas slyšet vedle hlasů hlavních rozvíjejících se mocností. Je jí také pro kolektivní investování do naší budoucnosti a naší technologické a průmyslové suverenity. Tyto volby budou příležitostí rozhodnout, co chceme společně udělat, abychom této evropské svrchovanosti dosáhli. Jde také o to připomenout všem, že Evropa podniká konkrétní kroky k vytvoření růstu pomocí společných pravidel a svobod jednotného trhu, k podpoře kupní síly, cen elektřiny, k řešení ekologických a klimatických výzev, k ochraně našich zemědělců a naší potravinové bezpečnosti, k zajištění účinné ochrany našich vnějších hranic, k investicím do digitalizace,“ sdělil Macron.

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč jen se nemůžu zbavit pocitu, že z toho nekouká nic dobrého?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽivotní zkouška , 05.03.2024 11:40:19
O dostavbu jaderek asi určitě půjde, ale co ten napoleonský nápad s tím dodáním českého masa na bojiště v UA? Profesůrek z něj bude celý rozechvělý a slíbí mu cokoliv.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …