Malospotřebitelé a banky v Rusku doplatí na oslabený rubl, tvrdí komentátor

10.10.2014 14:46

Západní tisk tvrdí, že je Rusko ve svěráku sankcí. Na malospotřebitele doléhá zvýšení cen potravin. Ve srovnání s loňským obdobím podražily o 11,4 procenta. Ruská měna oslabuje a ekonomika se ocitá v potížích. Na Českém rozhlase Plus se tím zabýval novinář Libor Dvořák, který se dlouhodobě zaměřuje na oblast Ruska.

Malospotřebitelé a banky v Rusku doplatí na oslabený rubl, tvrdí komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Hlavní ruská banka za poslední tři dny utratila jednu a tři čtvrtě miliardy dolarů na normální bankovní provoz. Dochází také k pravidelnému snižování cen ropy, které se projevuje vždy na pomezí léta a zimy. Kvůli sankcím pak ruské banky obtížně získávají zahraniční úvěry.

Rusko zažije masivní odliv zahraničního kapitálu a zrychlení inflace

Podle listu Wall Street Journal dosáhne letos Rusko jen půlprocentního hospodářského růstu. Bude to provázet masivní odtok zahraničního kapitálu ze země. Předpokládá se také zrychlení inflace kvůli slabému rublu a také kvůli zákazu dovážet potraviny ze zemí, které uvalily na Rusko sankce.

Putin možná mocensky ovládá svou zemi, ale pádu kurzu rublu nezabrání. Myslí si to komentátorka Businessweeku Carol Matlacková.

Celý článek ZDE.

Oslabení rublu pocítí malospotřebitelé, banky i zahraniční subjekty, které mají v Rusku továrny

Libor Dvořák pak s odkazem na Vladimira Jevstifejeva z moskevské banky Zenit uvádí seznam těch, kteří pocítí klesající hodnotu rublu.

Jedná se o ruské malospotřebitele kvůli zvyšujícím se cenám potravin i osmiprocentní inflaci. Pak dojde na ruské banky a další firmy. Oslabení rublu ničí jejich obchodní bilanci. A v následujících třech měsících pak musí splatit dluhy ve výši 54,7 miliardy dolarů. Třetí skupinou jsou zahraniční výrobní subjekty v Rusku, protože se ceny dovozových subdodávek zvyšují, což vede ke zvýšení cen finálních produktů a tudíž i k poklesu prodeje.  

Rusko prozatím tyto negativní vlivy ustojí. Jeho valutové rezervy v tuto chvíli činí asi 460 miliard dolarů a země má navíc 150 miliard v úvěrech, které poskytla do světa. Prognózy dalšího vývoje ale nejsou příznivé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…