Manažeři NWR se chovali jako pijavice. A ukočírovat horníky, pokud nedostanou odstupné... Promluvil hornický šéfodborář

07.05.2016 9:12

„Už od loňska jsme poslouchali řeči, že nebude pro nás na výplaty. Většina lidí je z toho tady nervózní. Proto, když jsme se dozvěděli, že OKD spadlo do insolvence, jsme se domluvili s chlapama, že nevyfáráme,"vysvětloval důvody úterního protestu havířů v podzemí Pavel Staniowski, který na šachtě Darkov pracuje už téměř 30 let jako důlní elektrikář.

Manažeři NWR se chovali jako pijavice. A ukočírovat horníky, pokud nedostanou odstupné... Promluvil hornický šéfodborář
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Předseda hornických odborů na dole Darkov Luděk Procházka

„Dole nás zůstalo asi okolo padesáti a přispělo k tomu i to, když jsme se dozvěděli, že si manažeři z NWR (bývalí majitelé OKD) vypláceli i v dobách ztráty 800 milionů korun ročně na odměnách. Pokud to tady rychle skončí, tak řada lidí se dostane úplně na dno. V novinách se sice píše, že je tady průměrný plat okolo 35 tisíc měsíčně, ale to určitě neplatí pro většinu horníků na Darkově. Je to podobné jako s průměrnou mzdou v republice, dvě třetiny lidí na ni nedosáhne. Pokud budou s výplatou problémy, zase půjdem do protestů nebo už do stávky. Ty politiky, kteří jdou proti nám a říkají, co bychom pořád chtěli, bych nechal udělat u nás na dole alespoň jednu směnu. Myslím si, že by pak rychle změnili názor. Hodně lidí má tady už zničené zdraví a vybrat si jinou práci dříve moc nemohli,“ uvádí dlouholetý zaměstnanec OKD.

Prohlášení manažerů OKD o insolvenci, kterou si vyhlásili sami na sebe, přišlo začátkem tohoto týdne jako blesk a okamžitě vyprovokovalo zástupce hornických odborářů k horečnatým jednáním i se zástupci vlády. Kdo se stane insolvenčním správcem se zatím neví, ten má být stanovený snad v příštím týdnu. Možná, že jeho jméno padne už na jednáních premiéra a ministrů se zástupci Moravskoslezského kraje i horníků koncem tohoto týdne.

Insolvence začíná být problém, dodavatelé si odvážejí zásoby

První kolo důležitých jednání v parlamentu dopadlo v polovině prvního májového týdne pro ostravské horníky úspěšně. Poslanci jim naprostou většinou hlasů schválili mimořádné odchody do důchodu. „Byli jsme hodně mile překvapeni. Sledovali jsme hlasování v parlamentu na galerii. Nový pozměněný návrh, abychom odcházeli regulérně do penze o 7 let dříve, celkem lehce prošel. Jednoznačně nás podpořili z ČSSD, KSČM, Úsvitu, KDU-ČSL i ANO. Z posledně jmenovaného hnutí dokonce vystoupil poslanec Josef Hájek v naší uniformě, sám byl havíř, a rozumně zdůvodnil rozšíření původního návrhu, kde byl odchod do důchodu nejprve stanovený jen na pět let. Proti se postavilo pouze několik zástupců TOP 09 v čele s Františkem Laudátem, ti trvali na původním znění, tedy pěti letech. Nakonec ale všechno dobře dopadlo,“ informoval šéf odborů na dole Darkov Luděk Procházka, který se zúčastnil výpravy do hlavního města. Situace na šachtách ale není po vyhlášení insolvence zrovna růžová. Sice majitelé už nebudou moci vyvádět z OKD další peníze, avšak nastávají potíže s různými dodavateli služeb i materiálu. „Polští dodavatelé náhradních dílů už přijeli a odvezli si svoje zásoby. Pokud by tak zareagovaly i další firmy, které nás zásobují například naftou nebo oleji, byl by to pořádný problém a zároveň i velká škoda. V současné době evidujeme vysokou poptávku a ze skládek nám uhlí mizí, také cena o něco vzrostla. A pokud bychom nemohli těžit, zadlužení by se ještě znásobilo. Samozřejmě bez lidí by to také nešlo, potvrzené máme jen výplaty mezd za duben, pak jsou prý k dispozici akorát finance na nejnutnější výdaje,“ upřesnil ještě odborář Procházka.

Kdo dá horníkům odstupné?

Podle oficiálního vyhlášení majitelů OKD funguje už v dolech racionalizační program, podle kterého má v první fázi odejít ze společnosti 345 lidí. Konkrétně z Darkova se to mělo týkat 107 zaměstnanců, nakonec jich odejde okolo devadesátky s šestiměsíčním odstupným. Jenže podle šéfa místních odborů se neví, kdo odchodné horníkům vlastně vyplatí, protože na přímou otázku vedení dolu jen pokrčilo rameny. Ministři ale několikrát veřejně prohlásili, že na sociálních závazcích vůči zaměstnancům se bude stát podílet. Podle sociálního programu, který začne fungovat, až se propustí víc než 200 lidí z každého jednotlivého závodu, by měli havíři inkasovat minimálně 11měsíční odstupné. „Doufám, že se na sociálním programu domluvíme, jinak bychom museli jít do stávky nebo jiných akcí, které si nikdo moc nepřeje. Musí se při nich dodržovat zákonné podmínky a zaměstnanci nedostávají mzdy. Při výbušné atmosféře by byl asi problém horníky ukočírovat,“ konstatoval Luděk Procházka. Ten pro bývalého majoritního vlastníka Zdeňka Bakalu hledá jen těžko slušná slova, manažery NWR pak přímo označil jako pijavice. „Jak je možné, že si vypláceli při zisku 35 miliard několikanásobně vyšší dividendy až do 185 procent, když je to podle pravidel možné jen do 80 procent. To je prostě nehorázné a divím se, že to některým akcionářům nevadí. Opravdu bychom chtěli znát pravé důvody, které OKD do insolvence postupně zavedly. Nevím také, proč se pro nákupy nových zařízení, náhradních dílů i servisu nevyužívaly daleko lacinější české firmy. Nelze to všechno svalovat jen na nízkou cenu uhlí, ta byla v roce 2004 stejná, jako teď a OKD přesto vytvářely zisky,“ dodal ještě předseda darkovských odborářů.

Jak společnost Ostravsko-karvinských dolů dopadne, je zatím velkou neznámou. Pozitivním faktem zůstává, i podle názorů jejich zaměstnanců, že se vláda o tuto problematiku dost zajímá a pomalu se připravuje i na sociální kolaps. Bude jistě velmi důležité, zvláště pro obyvatele Moravskoslezského kraje, jaké řešení této krizové situace vlastně přijme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …