Merkelová návrh na přijetí uprchlíků podá, aby nevypadala hloupě. Sama ale ví, že to neprojde, uvádí zdroj

18.02.2016 7:40

Redaktor MF Dnes Luboš Palata si všímá plánu německé kancléřky Angely Merkelové ohledně řešení migrační krize. Podle ní by nemělo dojít ke konci přijímání azylantů, ale nově by měli být bráni přímo z táborů v Turecku. Podle Merkelové se musí dál pomáhat těm, kteří pomoc potřebují, spojenci v EU jí však chybí.

Merkelová návrh na přijetí uprchlíků podá, aby nevypadala hloupě. Sama ale ví, že to neprojde, uvádí zdroj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Povinné kvóty na přerozdělení azylantů z táborů v Turecku jsou nemyslitelné, je tak otázkou, zda se azylanty podaří rozmístit ve státech EU alespoň na dobrovolné bázi. „Seznam zemí, které jsou k tomu ochotny, se dramaticky zkracuje,“ říká nejmenovaný český představitel. Podle něj sice Merkelová na summitu EU svůj nástin řešení přednese, aby neztratila tvář, ale to bude všechno. "I Berlín připouští, že nyní, kdy panují pochyby, zda se Turecku a Řecku podaří příliv nelegálních migrantů zastavit, není vhodná doba na to, hovořit o otevření 'legální' migrační cesty do EU," stojí v Palatově článku.

Státy Evropské unie chtějí otázky kolem migrační krize vyřešit během dnešní večeře, následně se již chtějí věnovat dohodě s Londýnem, která by umožnila britskému premiérovi Davidu Cameronovi vyhrát referendum o setrvání Velké Británie v EU, píše Palata. 

„Obrazně řečeno tak nad hrozbou další milionové vlny migrantů, jež může už na jaře zaplavit země Evropské unie, v míře zájmu evropských státníků zvítězil spor o to, jak se budou, nebo nebudou Polákům či Rumunům pracujícím v Británii krátit přídavky na děti (které navíc nechali ve svých domovských zemích). To zní sice na první pohled paradoxně, ale jak uvádí jeden český vládní činitel, právě na tom podle postojů britských voličů a médií stojí a padá odchod, či setrvání Velké Británie v Evropské unii,“ podotýká Palata.
 
Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), jehož slova Palata cituje, je nyní třeba podpořit Turecko a Řecko, aby zregulovaly migraci. „Pokud se to nepovede, musíme mít evropský plán B,“ říká a zmiňuje plán nutnosti uzavřít severní pozemní hranici s Řeckem.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…