Meteorolog: Klid bude možná až za dva dny. Letošní počasí neumíme vysvětlit

03.06.2013 7:07

Hladina českých řek dosáhne vrcholu v první polovině týdne. Pak se situace uklidní, míní meteorolog a mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák, který poskytl Deníku.cz rozhovor.

Meteorolog: Klid bude možná až za dva dny. Letošní počasí neumíme vysvětlit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náplavka u Šítkovské vodárenské věže

Podle meteorologa Dvořáka by se oblast největšího deště měla už během pondělí přesunout na Moravu. Ovšem k případnému klesání hladin říká: „S povodněmi, které mají setrvačnost, je to složitější. Voda z hor se ve vodních tocích hromadí postupně, takže například kulminaci Berounky nebo Vltavy čekáme v pondělí, úterý nebo až ve středu.“

K nynějšímu nezvyklému počasí Dvořák řekl: „Proč je ale letošní rok zatím chladnější a nadprůměrně oblačný, s jistotou nevíme. Proměnných je v tomto případě příliš na to, aby bylo možné určit příčinu a vědecky takové tvrzení podložit,“ říká meteorolog..

Praha má podle Dvořáka určitou výhodu, a to regulaci pomocí Vltavské kaskády, kde už zhruba čtyři dny před očekávanými dešti upouštěli vodu. Voda se na některých místech upouštěla už ve čtvrtek. Deník.cz připomíná, že přesto je situace na několika řekách dramatická. A ptá se, jak funguje komunikace mezi meteorology a povodími řek. „Ta komunikace je mnohem širší a jsou do ní zahrnuté i obce a Integrovaný záchranný systém. Pokud předpověď začne ukazovat na výrazné srážky, ze kterých by mohly vznikat povodně, okamžitě jsou o všem informováni hasiči, povodí i obecní úřady,“ odpovídá Dvořák.

Výkyvy počasí oběma směry stále narůstají

Extrémní situaci prý obvykle umí meteorologové odhadnout tak pět dní předem, s jistotou to vědí tři dny dopředu. „S tím, jak se termín blíží, se pak předpovědi průběžně dál zpřesňují. S větším předstihem to bohužel neumíme,“ dodává Dvořák.

Podle Petra Dvořáka je jednoznačně pravda, že nebezpečí povodní vzrostlo až v posledních desetiletích. „Extrémní výkyvy počasí v posledních dvaceti až třiceti letech narůstají oběma směry. Na jedné straně velká sucha a horka, na druhé straně silné deště a povodně. Zdá se, že tento trend bude v dalších letech pokračovat. Je přitom prokázané, že je to skutečně způsobené globálním oteplováním, které je tak často zpochybňované.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…