Michal Horáček dostal hned první den kampaně těžký úder. Zavrhl jej držitel Templetonovy ceny

04.11.2016 10:57

Nevidím jediný důvod, proč by Michal Horáček měl být hlavou státu. Tato slova pronesl v anketě Lidových novin teolog Tomáš Halík. A vyjádřily se i další osobnosti.

Michal Horáček dostal hned první den kampaně těžký úder. Zavrhl jej držitel Templetonovy ceny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

„Pana Horáčka znám jen z médií jako celkem sympatického člověka, ale nevidím jediný vážný důvod, proč by měl být hlavou státu. Nezdá se mi, že byl měl formát státníka, jasnou zahraničněpolitickou vizi a zejména osobnostní kvality, jimiž by mohl po patnáctileté přestávce navázat na masarykovsko-havlovskou intelektuální a morální tradici,“ poznamenává teolog Halík, držitel prestižní Templetonovy ceny.  

Kazatel Československé církve evangelické Joel Ruml má za to, že Horáček má naději na úspěch. Otázkou však je, do jaké míry se mu podaří oslovit ty občany, kteří si myslí, že by prezident Zeman měl zůstat prezidentem i po roce 2018. Někdejší předseda Akademie věd ČR Václav Pačes se obává, že Horáčka bude volit tzv. pražská kavárna, zatímco Miloše Zemana „česká hospoda“. A pokud to tak bude, Horáček zřejmě prohraje.

Nepůsobí na mě přesvědčivě ani svým projevem a chybí mu charisma, říká historik umění

Historik umění Zdeněk Lukeš byl v hodnocení Horáčkových šancí ještě mnohem razantnější. „Podle mě moc velkou šanci nemá. Bezesporu je ambiciózní, má tah na branku a vládne značnou finanční částkou, ale velkým hendikepem je, že léta působil v sázkařském byznysu, který počítá s tím, že lidi dostává do složité situace. Nepůsobí na mě přesvědčivě ani svým projevem a chybí mu charisma,“ shrnul.

Naproti tomu neúspěšný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg má šanci uspět. Jako zajímavého kandidáta ho hodnotí i středočeská zastupitelka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Vysokoškolská pedagožka Monika Mac Donagh Pajerová má za to, že Miloš Zeman má být vyměněn. A nahradit ho může i Michal Horáček.

„Určitě je třeba vyměnit Miloše Zemana. Potřebujeme skutečnou osobnost, která se bude bít za české a evropské zájmy. Je na Michalu Horáčkovi, aby ukázal, jestli je toho schopen. I když říká, že od nikoho nepotřebuje peníze, měl by usilovat i o drobné příspěvky od občanů. Zneklidňuje mě, že i v české politice se argumentuje osobním bohatstvím jako předností pro volený úřad. Podle této logiky by nebyl zvolen chudý profesor Masaryk ani středně movitý Václav Havel,“ říká Monika Mac Donagh Pajerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…