Ministerstvo školství může přijít o dotace z EU, porušilo totiž zákon

03.08.2012 8:23

Ministerstvo zamýšlelo, že si lidé budou moci zvyšovat odbornou kvalifikaci, aniž by kvůli tomu museli strávit dlouhé hodiny ve školních lavicích. Úřad nechal vytvořit informační systém, kam se ukládají klasifikace jednotlivých oborů. Kontroloři ale našli chybu, která může znamenat ztrátu 35 evropských milionů.

Ministerstvo školství může přijít o dotace z EU, porušilo totiž zákon
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala

Finance na projekt s názvem Národní soustava kvalifikací získal resort z operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. Lidové noviny získaly výňatek z auditu, v němž se píše, že systém za 35 milionů měl zůstat majetkem ministerstva školství. Tak zněly zadávací podmínky řízení, které vyhrála firma Trexima.

Ministerstvo projekt nevlastní

Před podpisem smlouvy v březnu 2011 z ní ale vypadla zásadní věta, že vytvořený informační systém zůstane majetkem resortu. Tím podle kontrolorů úřad porušil zákon o veřejných zakázkách. A až web v roce 2015 skončí, připadne firmě Trexima, a pokud by ho ministerstvo chtělo dál používat, muselo by si ho od společnosti pronajmout.

"Nepamatuji si všechny detaily, nicméně ke změně došlo na žádost ministerstva," tvrdí pod smlouvou podepsaný Miroslav Procházka, bývalý ředitel Národního ústavu odborného vzdělávání, který se na projektu také podílel. Pár měsíců po podpisu nevýhodné smlouvy byl z místa v čele ústavu propuštěn a stal se zaměstnancem firmy Trexima. Střet zájmů v tom ale nevidí. "Když jsem to podepisoval, tak jsem netušil, že mě propustí a budu si muset hledat práci," obhajuje se Procházka.

Resort se na dotazy LN odmítl vyjádřit s tím, že audit není ukončený.

Projekt běží od roku 2005, o tři roky později byla spuštěna druhá verze, v rámci níž se učební obory rozšiřují a webové stránky inovují. Zatímco první projekt přišel na 35 milionů, "dvojka" na 600 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…