Ministr Brabec narovinu: Kdyby si ke mně aktivistka Greta sama přisedla, řekl bych jí...

14.03.2020 11:40

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) byl hostem pořadu XTV, kde mimo jiné prozradil, zda by šel na kafe s ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou. A co nás podle něj ohrožuje více: povodně, nebo sucho?

Ministr Brabec narovinu: Kdyby si ke mně aktivistka Greta sama přisedla, řekl bych jí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Brabec úvodem rozhovoru odpověděl, zda by pozval švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou na kafe. „Myslím, že ne,“ uvedl. Podle jeho slov nepotřebujeme aktivistku k tomu, abychom věděli, co máme dělat. „Považuju za chybu být aktivistou,“ zmínil v souvislosti se svou funkcí Brabec. Ministr by zkrátka být aktivistou neměl. „A byli někteří ministři životního prostředí, kteří byli aktivisté. Takže nepozval. Na druhou stranu, sleduji to, co se děje. A naslouchám i mladým lidem,“ dodal s tím, že se mimo jiné potkal s aktivisty z Fridays for Future. 

A kdyby si Greta k němu sama přisedla, co by jí řekl? „Řekl bych jí, že v některých zemích, mezi něž patří i Česká republika, některé až příliš emočně vypjaté projevy, jako jsme třeba zažili v New Yorku, tak někdy možná způsobí víc škody než užitku. Ale jinak ji beru jako člověka, který rozpohyboval veřejné mínění. Především u mladých lidí. Na rozdíl od vědců, kteří se o to snažili dvacet let, jak i sami říkají,“ podotkl Brabec.

Své pak Brabec řekl k plastům a jejich omezování. „Neměli bychom podléhat nějakému fatalismu, že všechno dovedeme změnit. Zrovna u těch plastů ale začala společnost nebo lidstvo doslova blbnout na kvadrát, protože ty jednorázové plasty, ta obrovská nadspotřeba, to je záležitost posledních dvaceti let. Pamatuji si, že jsme také dříve nějaké plasty používali, ale dneska to množství pytlíků, tašek, to jsou zvěrstva. To bychom měli odstranit,“ poukázal Brabec například na jednotlivě zabalená jablka v igelitu.

Sucho a povodně jsou dle jeho slov odvrácené strany téže mince. „Na povodně jsme dobře připraveni, v novodobé historii nás mnohokrát dostihly. Ale politici příliš neposlouchali vědce, co se týče sucha. My jsme se na ně začali opravdu připravovat až v roce 2014, kdy jsme začali opatření proti suchu...“ posteskl si Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…