Mnozí občané jsou terčem ruské dezinformační kampaně, stěžoval si Fiala. Já v Kyjevě byl, je to smutný pohled...

14.04.2022 20:31

Nejen o invazi Putinovy armády na Ukrajinu, ale i o základně Američanů byla řeč v diskusi s Petrem Fialou (ODS) na serveru Blesk.cz. Dělá podle premiéra vláda dost pro české občany?

Mnozí občané jsou terčem ruské dezinformační kampaně, stěžoval si Fiala. Já v Kyjevě byl, je to smutný pohled...
Foto: Screen: ceskenoviny.cz
Popisek: Petr Fiala na volebním kongresu ODS.

V posledních dnech budily vášně debaty o tom, zda by v Česku měla, či neměla být americká základna. Premiér Fiala v minulých dnech uvedl, že vláda o žádné základně nejednala a nikdo ji o ni nepožádal. Dnes to potvrdil. „Nejde o to, kdo z nás si přeje základnu, nebo nepřeje. Není to nic, co je na stole, co by teď bylo reálné. Opravdu nás nikdo o základnu nepožádal, my o žádné základně nevyjednáváme. To, co je ale skutečně reálné a čím se budeme zabývat, je nová smlouva o obranné spolupráci se Spojenými státy. Česká republika ji podepsanou ještě nemá. Je namístě se o této smlouvě bavit, o tom bude jednat i paní ministryně obrany Jana Černochová ve Spojených státech, ale to je něco úplně jiného než debata o základně,“ zmínil Fiala a dodal, že je důležité se bavit o posilování východního křídla Severoatlantické aliance.

Bezpečnost podle jeho slov není samozřejmostí. „Je potřeba pro ni něco dělat. Jsme ohroženi. Mimo jiné agresivní imperiální politikou Ruska. A tomu je potřeba čelit. A pro Českou republiku z toho vyplývá určitě úkol, a ten si dala naše vláda ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, a to je navýšit prostředky, které dáváme na obranu, na ta dvě procenta HDP, do roku 2025,“ zmínil Fiala.

Své pak řekl k mnohým pochybovačům o průběhu ruské invaze na Ukrajině. „Mnozí občané jsou terčem silné dezinformační kampaně Ruska, což je mimochodem součást boje, který s námi dlouhodobě Rusko vede. S celým západním demokratickým světem. Takže to je toho výsledek. Jenom všem říkám, a musím to potvrdit, že ty zprávy jsou reálné, bohužel, ty záběry, které vidíme, odpovídají tomu, co se tam odehrálo. A je to tragédie. Ani já, který se přeci jen dlouhodobě zabývám mezinárodními vztahy a dovedu si představit válečný konflikt, jsem si vážně nedovedl představit, že něco takového, takhle nedaleko od nás, ve 21. století, bychom mohli zažívat,“ poznamenal Fiala a hovořil o válečných zločinech, kterých se Rusko dopouští. „Každý člověk, který má jen trochu citu, tak musí cítit určité dojetí a možná i pocit bezmoci a i pocit, že těmto lidem je potřeba pomoci,“ dodal Fiala.

„Rusko se dopouští agrese, která je nepřijatelná. To je první věc. Není možné nutit suverénní nezávislou zemi, aby dělala, co si zrovna v Moskvě usmyslí, že má dělat. Tu agresi neospravedlňuje vůbec nic,“ dodal. „Musíme pomoci Ukrajině bránit se Rusku, pomoci Ukrajině, aby tu situaci zvládla, a pomoci těm lidem, kteří jsou tou válkou postiženi,“ zdůraznil také. 

„Dnes se bude nově rozhodovat o světovém řádu, o roli Severoatlantické aliance, nově se koncipuje energetická bezpečnost a spousta dalších věcí. A v tom musí hrát Česká republika důležitou roli a tím vážněji, a jako serióznějšího partnera nás budou brát ostatní země, tím naše pozice v těch všech debatách bude silnější,“ zmínil Fiala. 

„V Kyjevě jsem byl, tehdy to byl opravdu smutný pohled. Město, které je částečně vyprázdněné, kde vůbec nejsou lidé na ulicích, kde nesvítí světla, kde vidíte ty checkpointy a ty pytle s pískem na ulicích. Jak opravdu ve válečné zóně. Přitom, kdo zná Kyjev, tak ví, že to bylo město plné života. A toto je zážitek, který si musíme všichni uvědomit,“ dodal Fiala. 

Premiér následně hovořil i o vládní strategii, jak pomáhat uprchlíkům. „Musíme si uvědomit, že z různých důvodů Česká republika je to, co se označuje cílová destinace. Cílová země pro tu uprchlickou vlnu. Čelíme největší uprchlické vlně od konce druhé světové války. Jsou země, které jsou hodně zasaženy. Česká republika patří k těm nejvíce zasaženým. Do České republiky v tuto chvíli přišlo zhruba 300 tisíc ukrajinských utečenců a to znamená tři procenta naší populace. Zvládnout takovéto množství lidí v tak krátkém času, je něco neuvěřitelného. Obrovská výzva. Je to bezprecedentní,“ míní Fiala. Tím, že vláda vše dle jeho slov zvládne, dělá dobrou věc i pro občany Česka – nebude zde totiž docházet mimo jiné k sociálním nepokojům. „Tedy k něčemu, co nikdo nechceme,“ poznamenal. 

Když se hovořilo o volbě prezidenta, Fiala uvedl, že chce silného kandidáta, který porazí populisty a radikály. „Netrvám na tom, že to bude kandidát z ODS,“ řekl s tím, že rozhovory se vedou i v rámci koalice Spolu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…