Na přírodě záleží, napište to politikům, vyzvalo lidi Hnutí Duha

06.09.2017 14:53

Hnutí Duha dnes spustilo nový web, chce přesvědčit kandidáty do sněmovních voleb, že na životním prostředí záleží. Prostřednictvím webu mohou lidé psát lídrům kandidátek v jednotlivých krajích své vzkazy a doporučení. Politické strany se ve svých programech věnují ekologii různou měrou. Ochráncům přírody se líbí například podpora antifosilního zákona, jsou ale proti rušení ministerstva životního prostředí. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy Hnutí Duha a z programů jednotlivých stran, píše ČTK.

Na přírodě záleží, napište to politikům, vyzvalo lidi Hnutí Duha
Foto: CHKO Beskydy
Popisek: Přírodní rezervace Poledňana v Beskydech.

Web hybejmevolbami.cz zájemcům umožňuje, aby své podněty k životnímu prostředí psali přímo lídrům kandidátek stran v jednotlivých krajích. Na výběr jsou politici z osmi stran, které mají podle průzkumů šanci dostat se do Sněmovny, a sice ČSSD, ANO, ODS, TOP 09, Piráti, KDU-ČSL, STAN a KSČM. Ve výčtu chybí Zelení, jejichž program podle Hnutí Duha důležitá témata o životním prostředí plně pokrývá. „Nyní je potřeba přesvědčit spíše ostatní strany,“ vysvětluje hnutí.

Zastánci čistého životního prostředí chtějí prostřednictvím stránek a zaslaných vzkazů možným budoucím poslancům či ministrům ukázat, „že právě oni a právě jejich strana mají používat své budoucí hlasy ve prospěch zdraví občanů i přírody“. Lidi, kteří se rozhodnou politikům napsat, nabádají ke slušnosti a věcnosti.

Sociální demokraté mají v programu antifosilní zákon

Ekologické organizace se obávají například navrženého sloučení ministerstev životního prostředí a zemědělství. Má ho v programu hnutí ANO, které má nyní nejvyšší volební preference. „Podřízením malého ministerstva životního prostředí jeho velkému soupeři ministerstvu zemědělství může ANO dosáhnout toho, že se o kvalitní prostředí pro život svých občanů přestane starat i stát. S tímto pomýleným nápadem už před sedmi lety přišla ODS. Po jeho drtivém odmítnutí odbornou i laickou veřejností od něj ustoupila,“ uvedl ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš. Naopak za odklon od fosilních paliv ochránci přírody ANO chválí.

Sociální demokraté mají v programu antifosilní zákon. Za současné vlády ho připravoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), vládě ho ale nakonec nepředložil. ČSSD chce také změnit přístup k lesům, aby byly „silnější a odolnější díky návratu k původnímu druhovému složení“, díle chce podporu ekologické dopravy a energetických úspor v domácnostech.

Komunisté se v programu věnují životnímu prostředí jen obecně. Zmiňují zastavení devastace krajiny a půdy a větší recyklaci odpadů. ODS staví svůj program na podpoře jaderné energetiky. Okamurova SPD pouze zmiňuje fotovoltaiku a ochranu proti erozi půdy. KDU-ČSL prosazuje lepší odpadové hospodářství a energetické úspory díky zateplování a novým technologiím. Zajímavostí v programu lidovců je speciální policejní oddělení zaměřené na pytláky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…