Naštvaný Babiš: Dělat ze sebe hlupáka už nebudu! Já Hamáčkovi pomáhal. A slova o Zemanovi

27.07.2019 21:12

Premiér Andrej Babiš (ANO) pohovořil pro server Novinky.cz o kauze kolem ministra kultury Antonína Staňka a nominanta na tento post Michala Šmardy. Podle jeho slov si kauzu vytvořila ČSSD kvůli vnitrostranickému boji a celý problém se nyní snaží hodit na něj.

Naštvaný Babiš: Dělat ze sebe hlupáka už nebudu! Já Hamáčkovi pomáhal. A slova o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš v rozhovoru mimo jiné uvedl, že již nechce dál hrát se sociální demokracií divadlo a dělat ze sebe hlupáka. Stále se cítí být šéfem vlády a odmítá, že by kabinetu šéfoval prezident. A to i přesto, že Miloš Zeman stále nehodlá uposlechnout Babišovy výzvy ohledně návrhu na Michala Šmardu na post ministra kultury.

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

„Mám snad prezidentovi lámat ruku, aby mi vysvětlil, proč se tak rozhodl? Má asi nějaký důvod, mně ho ale neřekl. Prezident má na celou věc, kvůli níž už dvakrát musel přerušit dovolenou, nějaký názor a nyní řekl, že se vyjádří v polovině srpna,“ zdůraznil k celé otázce Babiš. 

Původní text ZDE.

Zároveň také uvedl, že rozhodně nevnímá porušování Ústavy, neboť ta dle jeho slov není porušována. „Čekal jsem, že se celá věc vyřeší dřív, což se bohužel nestalo. Nemám ale žádnou možnost prezidenta k tomu donutit, tak snad těch pár týdnů, kdy jsou vládní prázdniny, vydržíme,“ uvedl s tím, že se dlouho držel zpátky a hledal kompromis, ale následně mu již trpělivost došla a rozhodně již nechce poslouchat, že je slabý premiér. 

„Dost jsem panu Hamáčkovi a jeho straně pomáhal, vždy jsem jednal podle koaliční smlouvy, šel jsem na předsednictvo soc. dem., abych zdůraznil, že je naše vláda úspěšná a bylo by škoda ji rozvrátit kvůli tomuto problému. Pro udržení kabinetu jsem dělal maximum,“ podotkl Babiš. 

Pak se předseda vlády vyjádřil k tomu, že odborníci, včetně profesora Jičínského, říkají, že se nyní nedodržují ústavní pravidla. „Ano, odborníci mají jasný právní názor a v ideální, teoretické rovině mohou mít pravdu, ale realita je taková, že prezident není automat na podpisy. To říkali i jeho předchůdci a podobně se chovali. Proto se to snažím řešit kompromisem a doufejme, že se to v srpnu vyřeší,“ řekl. 

Závěrem se rozhovořil i k tomu, že on sám by Šmardu nikdy nenominoval. „Souhlasím s prezidentem, že to není člověk, který je vhodný na kulturu. Je to specifický resort, na který je třeba mluvit jazyky, reprezentovat, mít znalosti. Nejsem si jistý, jestli to splňuje zrovna pan Šmarda, ale jak říkám, akceptuji, že si to soc. dem. myslí, proto jsem jej také prezidentovi navrhl,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…